• insanda bir yılgınlık hissi oluşmasına, kendine güven duygusunun sarsılmasına neden olan bir alışkanlık. alışkanlık diyorum çünkü, insan ne kadar yanlış yaptığının farkında olsa da, bir çok işini yarım bırakmaktan geri durmaz. onu yapacağım; bunu bitireceğim; şu sertifikayı alıp; şunları okuyacağım dedikçe ve bu emellerinin çoğunu yarıda bırakınca, o başladığı şeyleri yeterince de özümseyemediği için, kronik bir eksiklik oluşur. çünkü şu bir gerçektir ki, belirli bir zamanını alan, kafayı verdiğin şeylerin bilgisine gerçekten haiz olabilirsin.

    ben matematikçi cauchy'nin hayatını okurken görmüştüm bunu. bir çok teoreme çalışmaya filan atılıyor ama çoğu zaman öyle denetimsiz ki, ispatladığı teoremleri tekrar tekrar buluyor ve yayınlamak istiyor; kendisine verilen çalışmaları incelemiyor; unutuyor; kaybediyor; biri bir ispatla çıkageldiğinde, ben zaten onu bulmuştum ama yayınlamadım diyor vesaire. aynı cauchy'nin ki gibi bi' hayat.

    biraz da galiba, bu tutumun altında yatan neden, işlerin beklenen sonuçlarının bir süre sonra insanı tatmin etmemeye başlamasıdır. size bir şeyleri paketleyip sunarlar; sizin de çok hoşunuza gider; bu şeylerin bilgisine, yeteneğine sahip olmak için girişirsiniz ama bir yerlerde çok fena hevesiniz kırılır; bırakırsınız. sonuç olarak boktan bir duygudur, yarım kalmış işlerin uyandırdığı.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap