78 entry daha
  • gittim gezdim anlatayım;

    daha önce türkiye'de çalışmış bir tanıdığımız var. adam sri lankalı. uzun süre sri lanka'da çalışmış, sonra türkiye'de de 3 sene yaşadıktan sonra ülkesine geri dönmüş. bizi de çağırıyordu. katar havayollarında ucuz bilet bulunca da gidelim dedik.

    yaptığımız tek hazırlık sri lanka vizesi almak oldu. 40 dolar verip internetten alınabiliyor. oraya gittiğinizde pasaport vermeniz yeterli. ülkeye hızlıca giriş yapıyorsunuz. bizim tanıdığımız başkente 3 saat uzaklıkta bir köyde yaşıyordu. kolombo'yu hiç görmedim. tanıdığımız gerek görmedi gezdirmeye. ülke genel olarak 5'e bölünmüş. kuzey,güney, doğu,batı ve orta olarak. kolombo ülkenin batısında.

    ülkede trafik keşmekeş. araba kiralayayım, gezeyim demeyin, pişman olursunuz. trafik ingiliz sistemi. yollarda hız sınırı var. 60 km/sa olarak uyguluyorlar genelde ve sık sık polis kontrolü oluyor hız sınırı ile alakalı. zaten öyle basıp gidecek yolları yok. özellikle ülkenin orta kesminde yollar çok virajlı. ortalama hızınızı 30 km olarak hesaplayıp plan yapın. 200 km yol 6 saat falan sürüyor. hız sınırı aşarsanız mahkeme falan oluyor sanırım. rüşvet yaygın. 10 dolar verip kurtarıyorlar genelde.

    ben ülkenin orta kısmını ve doğusunda bi kesimi gördüm. ülkede budistler, hristiyanlar, hindular ve müslümanlar yaşıyor ve gördüğüm kadarıyla her din mensubu dinini radikal derecede yaşamaya çalışıyor. ülke insanı genel olarak mutlu. neden bilmiyorum. herkes gülüyor. turisti seviyorlar. hizmet etmeye, yardımcı olmaya çalışıyorlar. ülke insanı çok fakir. ev sahibimiz burada fakirin çok fakir, zenginin ise çok zengin olduğunu söyledi. her şeyi yerim diyorsanız sıkıntı çekmezseniz, ancak mideniz hassas ise yemekler konusunda sıkıntı olabilir. zira kullandıkları baharat baya ağır. balığa abanın. balık güzel.

    atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz pirinç krakeri ve lemon puff dedikleri limonlu bisküvileri var. pişman etmez.

    otel fiyatlarını bilmiyorum ama yiyecek konusunda pahalı bi yer değil. ülkede gördüğüm tek pahalı şey sigara. paketi 7 dolar civarında.

    tropik meyveler çok. mango, papaya, ananas, rambutan, umbrella ve muz yedim. her yerde meyve satıyorlar zaten. bol bol yersiniz.

    batı yakasını bilmiyorum ama doğu yakasında varakai denen yerde denize girebilirsiniz. gayet hoş plaj ancak herhangi bir tesis yok. alabildiğine okyanus. o bölgede sahile yakın oteller de var ancak benim dediğim plaja kıyısı olan otel yok. özel olarak gitmeniz gerekiyor. tatlı sulara girmeyin. timsah oluyormuş.

    fil bölgesi ülkenin ortası, pumaların yaşadığı park ise ülkenin güneyinde. sirigiya kayasına tırmanabilirsiniz. fiyatı 20 dolarmış sanırım. orta kısımlarda ovanın ortasında büyük bir taş. eskiden bir kralın yaşadığı yermiş. ünü oradan geliyor. dambulla'da güzel bir budist tapınağı var.

    belirgin olmasa da bir kast sistemi mevcut. tabi bu özellikle evlilik durumlarında ortaya çıkıyor. herkes kendi çapında birileriyle evlenmek istiyor. hatta bu gibi durumlar için evlilik ilanları var gazetelerde. kızımız şöyle meşhur, kızımız şöyle başarılı tarzında. ingilizcem çok iyi değil ancak ev sahibinin anlattığını anladığım kadarıyla evlilikte her şeyi kızın ailesi yapıyor. o yüzden zengin kızlar da kendi malını hak edecek adam arıyorlar.

    gezdiğim yerlerde bir kaç yerde bol turistle karşılaştım. ülkenin ikinci büyük şehri kandy ve ülkenin çay başkenti nuwara eliya şehirlerinde turistler dolaşıyor. çay demişken ülke insanı o kadar da çay içme manyağı değil. sanırım daha çok zengin işi. çünkü hangi mekana gitsek porselen demliklerde çay geldi ancak çayları çok kaliteli. zaten kendileri de dünyanın en iyi çayı burada diye reklam yapıyorlar. ülkenin orta kısımlarında çay tarlaları yoğun. türkiye'nin aksine çayları elle topluyorlar. türkiye'de yılda 3 kere yapılan hasat orada 50 kere yapılıyor. yılın 12 ayında çay hasatı yapabiliyorlar.

    ülkenin tek uluslararası havalimanı bu sıralar bakımda. o yüzden her aşamada uzun sıralar oluşuyor. erken gitmekte fayda var.

    ülkede kadınlar sari adını verdikleri bir şey giyiyorlar. erkeklerde de ona benzer şeyler var.

    fotoğraf çektirirken hiçbir kutsal heykele sırtınızı dönmeyin. selfie çekmeyin. saygısızlık olarak görüyorlar.

    tuktuk çok meşhur. her yerde tuktuk var. pazarlık yapın. normal fiyatı 30 rupi/km. kazıklanmayın. 1 dolar, 150 rupi yapıyor. ona göre hesabınızı bilin. samsung marka telefonların ucuz olduğu söyleniyor. hediyelik eşya için odel markası altındaki mağazaları deneyebilirsiniz.

    özet geçersek; hint okyanusunda sevimli, temiz bir ada ülkesi. iyi zamana denk getirilirse uygun fiyata güzel bir deniz tatili yapılabilir.
173 entry daha
hesabın var mı? giriş yap