4 entry daha
  • bugün ankara üniversitesi cebeci kampüsü'nde yapmayı planladıkları ve polis şiddeti nedeniyle gerçekleştirilemeyen "ibiş nedir?" başlıklı derslerinin tam metni aşağıdaki gibidir:

    --- spoiler ---

    ibiş nedir?
    (bugün sbf’deki polis ablukası nedeniyle yapılamayan sokak akademisi korsan dersinin metnidir.)

    ibiş, “soytarı” anlamına gelen bir kelime. çoğunlukla orta oyunundaki aptal uşak rolüne atıfla kullanılır. beceriksizliğine koşut yaranma çabasıyla gösterir komikliğini.
    şu sıralar türkiye’de başı çeken malum “sosyal tip” gibi… yardakçılığı fazilet belleyen, artık tek gayesi sadakatini saraya ispatlamak haline gelen o aparat gibi… sosyolojik anlamıyla bu sosyal tip (karakter değil) türkiye’de erdoğan iktidarında formel tekabüllerine kavuşmuştur. bu minvalde “ibiş” gibi sosyal tiplerin oluşumunu teşvik eden şey tek adam iktidarının kurumsallaşarak ortaya çıkardığı sosyal formlardır. mesela tek adamlar bürokrasisi, mesela torpil ve rant silsileleri, mesela dini ve milli gündelik hayat… eni sonu avro ve dolara burun sümküren o iğrenç “şeyin” görüntüsü çıkacaktır ortaya. tapındığı tek adam tarafından emredildiği gibi “yönetmeliği kenara koyan” kamu yöneticileri, “hepiniz teröristsiniz” demekten gayrı argümanı olmayan siyasetçiler, yardakçılık için attığı oyun fotoğrafını çeken milletvekilleri çıkacaktır. şu günlerde hayatın pek çok yerinde karşılaştığımız bu yardakçı sosyal tipin başımıza sardığı belalar az değildir. işin kötüsü, “formlar hayata karşıdır” diye yazar simmel. bunun anlamı ibiş gibi sosyal tiplerden kurtulmanın çok da kolay olmadığıdır. bunun için, ibişlerin formel tekabülleriyle cebelleşmek, onları yardakçılığın somut çıkarlarından mahrum bırakabilmek gerekir.
    geçtiğimiz hafta cumhuriyet tarihinin en büyük akademik kıyımlarından birinin gerçekleştirildiği ankara üniversitesi rektörünün adı da erkan ibiş. bu nedenle ankara üniversitesi’nde rektörlük protestolarında “sarayın ibişi olmayacağız” sloganı atılır. hatta bazı hocalarımız kızarlar bu sloganı atmamıza; “adamın kendi seçmediği soyadıyla dalga geçmeyin” diyenler olur bazen. ancak her seferinde söylediğimiz ve son tasfiye dalgasında da kesinleştiği üzere erkan’ın ibişliği soyadından değil, beceriksiz bir yardakçı olmasından kaynaklanıyor!

    686 sayılı kanun hükmünde kararname yoluyla türkiye genelinde 330 akademisyen işinden edilirken en ağır darbeyi alan yer 95 bilim insanının ihraç edildiği ankara üniversitesi oldu. bu dalgada yine pek çok muhalif akademisyen daha ihraç edilirken, barış imzacılarının tamamı da sonunda ankara üniversitesi’nden atılmış oldu. herkesin farkında olduğu üzere bu tasfiye, barış için akademisyenlerin üniversitelerden atılması arzusundaki recep tayyip erdoğan’ı tatmin etmek, daha ötesi sol-sosyalist görüşlü öğretim üyelerinin yaşattığı gelenekleri yok etmek, üniversiteleri sindirmek, susturmak ve henüz tasfiye edilmemiş olan akademisyenleri de korkutmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. 15 temmuz’un ardından yakaladığı fırsatı tipik bir sağcı görgüsüzlükle kullanan iktidar, kendisine bağlı aparatların sadakatini de sarayın arzuları adına ne kadar ileri gidebildiklerini göstermelerini isteyerek ölçmekte olduğundan, erkan ibiş temsilinde kişileşen “ibiş sosyal tipinin” haysiyetsizliği de burada; rüştünü saraya ispat etme çabasında kendisini göstermektedir. yök’ün son açıklaması da tasfiye listelerinin rektörlükler tarafından hazırlanmış olduğuna yöneliktir. bu yüzden, ankara üniversitesi’nde yaşanan öğrenci ve akademisyen kıyımlarının baş sorumlularından birisi günden güne beceriksizliğini ve yardakçılığını pekiştiren o saray aparatının ta kendisi, rektör erkan ibiş’tir. tasfiyelerin ardından artık öğretimin sürdürülmesi imkânı bile kalmayan dtcf, ilef, sbf gibi fakültelerde bir bilme biçiminin yok edilmesinin nedeni işte budur; erkan’ın ibişliğidir.

    son tahlilde bugün yapılması planlanan cebeci buluşması’ndan duydukları korkuyla kampüsü polis ablukasıyla kuşatan, akademisyenleri ve öğrencileri kampüse almayan, dahası biber gazı, plastik mermi ve gözaltılar yoluyla caydırmaya çalışan iktidar aparatları çirkin suretlerini bir kere daha göstermiştir. fakat amaçları ne olursa olsun, akademisyen ve öğrencileri yıldıramayacakları bugün bir kere daha ortaya çıkmıştır. biz de bugün işinden-aşından edilmiş tüm akademisyenler ve öğretim hayatı karartılmış öğrencilerle birlikte tekrar haykırıyoruz:
    sarayın ibişi olmayacağız!

    sokak akademisi
    10 şubat 2017, ankara
    --- spoiler ---
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap