4 entry daha
  • çevik atmaca'mız, pek değerli başbüyücümüz, erreth-akbe'nin halkası'nın birleştiricisi haşmetli ged'in erken çocukluk dönemlerinin anlatıldığı eser.

    hak ettiği ilgiyi ve değeri görememiş olması hem beni derinden üzüyor hem de mutlu oluyorum aynı zamanda. çünkü popüler kültürün ele aldığı her parçaya yaptığı ani ilgi yüklemesi ve sonunda içini boşaltma operasyonunu bu kitaba da yöneltmesi son derece üzüntü verici olurdu. yine de buna rağmen yeterince tanınmış bir yazar olarak ursula kroeber leguin'in fantastik eserlerindeki o tadı diğer aynı tür yazarlarda alamıyorum. buna tolkien bile dahil nerdeyse. çünkü sözlerinin ardında daha yoğun şeyler var. fantastik kurgu leguin'de bir araçtan başka bir şey değil demek zorunda hissediyor insan kendisini; halbuki bu aracın nitelikleri, onu amaç edinen yazarlarınkinin kat be kat üstünde. işte tam da bu sebepten leguin'in asıl amacı çok daha parlak. güzel şeylerin biraz da gizli olmasından belki de, ged'in başından geçenler ilk gençlik yıllarında hepimizin geçtiği o düşünmeksizin eylem zamanlarımızı anımsatıyor. kitabı biraz yaşlanınca tekrar okuduğunda ise insan bu ardıl söylemlerin çok daha çarpıcı olduğunun farkına varıyor.

    büyümek eylemi herkesi bilgeliğe giden yolda yürütmese de, ki kitapta bunun da örnekleri var, iyinin ve kötünün kavranmasının akılla ulaşılabilir edim olduğunu anlayabiliyoruz. keskin sirkeliği bırakıp durulmak ve huzura ulaşmak içinse içimizdeki gölgeyi dışarı salmadan bunu başarabilmeyi diliyorum.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap