5 entry daha
  • üniversite eğitimini atina'da hukuk fakültesinde tamamlamıştır. üniversite yılları sırasında ıoannis metaxas'ın faşist rejimi tarafından tutuklanmış ve akronauplia hapishanesine atılmıştır. 1943'te cezaevinden kaçtığında aris velouchiotis'in yakınında bulunan peloponnese'de yunan halk kurtuluş ordusu'na (elas) katıldı. yunan iç savaşı sırasında elas'ın siyasi komiseri olduktan sonra, büyük bir direnişe önderlik etti ve nazi işgaline son verdiler. bir yıl sonra 1945'te yunan egemenleriyle olan mücadeleleri de daha fazla “kan dökülmemesi” gerekçesiyle yunanlı komünistler ve gerici yönetim arasında, ingiltere devletinin de gözetimi ve katılımıyla “varkiza anlaşması” ile silahsız bir rotaya girmiş ve elas elindeki bütün silahları bırakarak silahlı birimleri dağıtmıştı. anlaşmadan hemen sonra ise ülke genelinde komünistlere karşı sürek avı başlatıldı, çok sayıda komünist ve yurtsever katledildi, işkencelerden geçirildi, binlercesi cezaevlerine kondu. katliam ve saldırılar iç savaşa yolaçtı. 1946 ve 1949 yılları arasında süren iç savaş sırasında parti örgütleri ya dağıldı yada etkisiz duruma getirildi. beloyannis yenilgisinden sonra ülkeyi terk eden (1949) en son kişilerden biriydi.

    partinin toparlanma süreci başladığında elas içinde önemli görevlerde bulunmuş olan merkez komitesi üyesi nikos beloyannis parti kararıyla yunanistan’a gönderilmişti. hareketin toparlanması ve partinin yeniden ayakları üzerine dikilmesi amacıyla geri döndüğü ülkesinde terör ve zulüm devam ediyordu. kopan ilişkiler, dağılan birimler, atıl bir konumda illegal yaşama devam eden partililer, sürekli kesintiye uğrayan örgütsel faaliyetler!.. beloyannis partinin ayakta kalan diri güçleri ile kısa sürede ciddi anlamda örgütsel-politik bir çalışma başlatmıştı. yayın organı yeniden yapılandırılmış, ilişkiler kurulmuş, birim faaliyetleri hissedilir olmuştu. beloyannis’in parti faaliyetleri doğrultusunda kararlaştırılmış bir randevu için atina’nın merkezi semtlerinden birinde bulunan eve gitmesi gerekiyordu. ancak daha kapıya yönelmeden dışarıda kalmayı başaran evin kızı beloyannis’e uzaklaşması için işaretler yapmış ve onu evde karakol kuran polislerin tuzağına düşmekten kurtarmıştı. hemen bir taksiye binip oradan uzaklaşarak tehlikeyi atlatmıştı. ilerleyen saatlerde, parti genel sekreteri (nikos zahariadis) tarafından kendisine iletilen bir başka randevuya gitmek üzereyken güvenlik sorunu nedeniyle gitmemeyi ve randevuya başka birini göndermeyi daha uygun bulmuş, taksiye binerek, kendi yerine randevuya göndereceği kalofolyas adlı partiliyi bulacağı eve gitmişti. söz konusu ev parti faaliyetleri için kullanılıyordu ve eve gelen sınırlı sayıdaki partililer her defasında evin güvenlikli olduğuna dair parola işaretini görmeden içeri girmiyorlardı. her randevu sonrasında ise parola işareti değiştiriliyordu. randevusuz gittiği için yeni bir parola işareti tesbit edilmemişti. bir önceki randevunun işareti olan kapı koluna asılı ip olduğu yerde duruyordu. ancak adımını içeri attığı gibi polisle karşı karşıya kalmıştı. birkaç gün sonra ise aynı eve gelen eşi elli pappa tutuklanacaktı. tarih 20 aralık 1950’yi gösteriyordu.

    yapılan yargılamaların ardından beloyannis, dimitris bacis, nikos kalumenos ve ilias argiridis'in idam cezasına çarptırılmış ve 30 mart 1952 tarihinde idamları infaz edilmiştir. bu süreçte birçok uluslararası kampanya düzenlenmiş idam cezasının uygulanması engellenmeye çalışılmıştır. özellikle mahkeme sürecinde her duruşmaya elinde beyaz bir karanfille çıkan beloyannis "karanfilli adam" olarak nam salmış ve nâzım hikmet bu süreçte “karanfilli adam” şiirini yazmıştır. aynı süreçte pablo picasso ise beloyannis'in portresini çizmiştir.

    almanya'daki bir heykeli: beloyannis
hesabın var mı? giriş yap