• sebastián lelio ve gonzalo maza'ya 67. berlin film festivali'nde en iyi senaryo ödülünü kazandıran film. yönetmen lelio, gloria ile adından söz ettirmiş şilili bir yönetmen. gloria'daki "yaşlı bir kadının" hikayesini toplumun yaşlı kadınları hapsettikleri kafesin dışına taşırarak beyaz perdeye çok iyi bir anlatımla yansıtan yönetmen ayakta alkışlanmış, 2013 berlin film festivalinde başroldeki paulina garcía'ya en iyi aktrist, yönetmenine de prize of the guild of german art house cinemas ve prize of the ecumenical jury kazandırmıştı.

    leilo, kamerasını bu kez bir trans kadın olan marina'ya ve ondan 22 yaş daha büyük olan sevgilisi orlando'ya çeviriyor.

    konusu kısaca şöyle:

    "orlando evli bir adamdır ancak marina'ya aşık olur ve ikili birlikte yaşamaya başlarlar. hayalleri ömürlerinin bundan sonrasını birlikte geçirmektir. ancak orlando'nun ölümü bu planı nihayetlendirdiği gibi bir trans kadın olan marina için de çok zor bir süreci başlatır. orlando'nun ailesi, sevdiği adamın cenazesine bile gelmesine izin vermez ve elindeki her şeyi alır."

    daha fazlası spoiler'a girecek diye yazmıyorum ancak aile, toplum, ahlak, ikiyüzlülük, transfobi gibi konuları çok iyi yansıtan ve bunu ukala, ahlakçı, muhafazakar vb. bir erkek bakışıyla yapmayan enfes bir film izleyeceğinizi söyleyebilirim.

    yönetmenin, hollywood'un aksine bir trans karakteri bir trans oyuncuya oynatması bile alkışlık. ama film bundan daha fazlasına sahip.

    marina'yı oynayan daniela vega çok çok çok iyi. gerçekten heyecan verici bir performans. kendisinin berlin film festivali'nde de çok övüldüğünü, en iyi kadın oyuncu ödülünü kim minhee'ye kaptırsa da favorilerden biri olduğunu söylemeliyim.

    una mujer fantastica, berlinale'den sadece en iyi senaryo ödülü ile dönmedi. her yıl festival kapsamında lgbti sinemasını ödüllendiren teddy bear (oyuncak ayı) ödüllerinde en iyi film ödülüne de değer görüldü. jüri, filmi neden seçtiğini şöyle açıkladı:

    "a fantastic woman is a perfexty crafted film with magnificent cinematic approach that tells an intimate yet under-represented narrative. this film offers a very authentic universe firlmy grounded by the mesmerizing and natural performance of daniela vega as marina. sébastian lelio has infused the story with understanding and compassion illuminating the ongoing discrimination and marginalization of transgender people around the world."

    imdb linki

    ingilizce trailer'ı

    türkiye'de ve avrupa'da ne zaman gösterime girecek bilmiyorum ama izleyin derim.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap