49 entry daha
  • fermi paradoksu : adını iyi sayısal tahminler yapabilmesiyle ünlü(bkz: fermi problemi) enrico fermi'den alan, sayısal olarak incelendiğinde çok fazla galaksinin çok fazla yıldızı ve çok fazla gezegeni var, bunlardan bir kısmı dünyanın yaşından küçükken bir kısmı çok daha önce meydana gelmiş ve meydana gelenlerin bir kısmının da dünya gibi yaşam formu oluşturmaya elverişli gözüküyor, insanlık tarihi kozmik ölçekte oldukça kısa olmasına rağmen en azından uzaya araç, sinyal göndermeye yetebilecek bir teknoloji geliştirebiliyorsa zaman açısından daha avantajlı bir medeniyet (ki bunlardan birçok olması olası) çoktan bir galaksiyi kolonize edebilmiş ve bizimle iletişime geçebilmiş olması gerekiyor. fakat hiçbir dünya dışı yaşam formundan alabildiğimiz bir işaret sinyal mevcut değil. yani şöyle iki önerme var ve birbiriyle çeliştikleri için fermi'nin bu söylemini paradoks haline getiriyor;
    a: tüm olasılıklar hesaba katıldığında (bkz: drake denklemi) bizden çok önce meydana gelmiş ve galaksiyi kolonize edebilecek her türlü iletişim özelliğini geliştirebilecek bir yaşam formu bulmak mümkün
    b: bizimle iletişime geçen hiçbir yaşam formu bulunmamaktadır.
    her ne kadar bir paradoks olarak adlandırılsa da matematiksel paradokslar gibi nitelendirilebildiğini söyleyemeyiz çünkü burada görmezden gelinen, en azından b'ye açıklama getirilebilecek birçok olasılık ve hipotez var, bunlardan bir kısmını açıklayacağım;
    1) bizden çok üstün bir yaşam formu belki bizim dünyada varoluşumuzdan çok daha önceleri dünyamıza uğramış gereğini yapmış ve bir daha uğramamak üzere terk etmiş olabilir, sonuçta insanlık tarihi son 50000 yıldan beri var ve ilk kısımlarında bile uğramış olsa o zamanki teknolojiyle bize kanıt bırakılabilecek bir durum söz konusu olmamış olabilir.
    2) galaksimiz kolonize edilmiş fakat dünyamız bu galaksinin kolonize edenlere göre dandik uğranılmayacak izole bir bölgesi olarak görülüyor olabilir. nasıl antartika'nın belirli bir bölümü dünya ölçeğinde alakasız keşfedilmeye değer görülmüyorsa bu süper-formlar için de galaksiye oranla dünyamız aynı şekilde görülüyor olabilir.
    3)süper-form çok geliştikçe belki kendi yaşadıkları bölgede kendi ihtiyaçları için tüm konseptlere sahip olabilirler (ölümsüzlük, sonsuz mutluluk, sonsuz üretim kıtlık yaşanmaması vb.) ve bu yüzden yeni yer arayışına bir noktadan sonra hiç girmemiş olabilirler ve o noktaya kadar da bizi keşfetmemiş olabilirler.
    4)belki öbür gelişmiş yaşam formları bir sinyal,mesaj yollamaya çekiniyor olabilir, kendi araştırmaları sonucu çok daha güçlü bir yaşan formunun kendilerini bulursa yok edeceğini öğrenmiş ve bu yüzden herhangi bir yayın yapmama kararı almış olabilirler. ya da mesela bu tip sinyaller yaymanın evrende başka kötü katastrofik tepkimeleri tetikleyeceğini hesaplayıp göndermiyor olabilirler (hayalgücü değil mi aq )
    5) bir tane çok çok çok üstün bir yaşam-formu gelişmiş ve diğer tüm medeniyetleri belli bir gelişmişlik seviyesinin üstüne çıktığı an yok ediyor olabilir. (bu belli bir seviye "diğer yaşam formlarıyla iletişim kurma" olabilir mesela)
    6)belki de dışarıda birçok mesaj ve sinyal yayınlanıyor olabilir fakat bizim teknolojimiz bunu çözümleyebilmek için çok çok ilkel kalıyor olabilir.
    7) bu biraz komple teorisi gibi olacak ama belki de bizimle iletişime geçmiş bir yaşam formu var fakat global bir karar mercisi ya da hükümet bizden bunu saklıyor olabilir.
    8)daha önceki bir entryde de bahsedilmiş sanırım bilim adamlarının üzerine tartıştığı bir "zoo hypothesis" var, belki de süper yaşam formları bizim farkımızda ama biz nasıl balıkları akvaryumda izliyorsak onlar da bizi adeta o şekilde sadece eğlencesine gözlemliyor olabilir.
    sonuç olarak özetlemek gerekirse diğer yaşam formlarının bizimle iletişime geçtiğine dair hiçbir kanıt bulamasak da bu bir kanıt olmadığını göstermiyor sadece biz bulabilecek kadar yetenekli değiliz. bu yüzden dolayı ben bunu bir paradoks olarak görmesem de güzel bir beyin jimnastiği yaptırdığı ve bilim kurgu malzemesi verdiği için enrico fermi'ye sonsuz saygılarımı iletiyorum.
138 entry daha
hesabın var mı? giriş yap