1055 entry daha
  • ışid, bir çatışmada askeri gücünün önemli bir kısmını yitirdiğinde, yani kazanma şansı kalmadığında çekilir. artık gelenekseldir. bab'da da çekilmiş, yani yenilgiyi kabul etmiştir.

    kısaca tsk ve öso için tartışmaya mahal vermeyecek derecede "net" bir zafer.

    ışid neden son bireyine kadar savaşmadı?

    yenilgi kaçınılmaz olduğunda, zaten azalmış olan insan kaynağını daha da kaybetmek istemediği için. şu an pyd rakka'ya çok yaklaştı, kobani'den ciddi garezi var ve şehri savunmak için adam lazım olacak.

    peki el-bab'ı nasıl boşalttı?

    en son tsk ile görüşmeler yürütülüyordu. ışid şehri ağır silahları ile ve güvenli şekilde terketmek istedi. bizimkiler "sadece tüfekleriniz ile çıkabilirsiniz, araba, tank, top, vs yok" dedi. son durumda ne oldu bilmiyorum ama boşaltma hızlarına bakılırsa ağır silahları bırakmışlar.

    neden hepsini öldürmedik?

    en baştan beri amaç bu değildi. el-bab, bzaa, kubaşin ve tadif hiç bir zaman 360 derece kuşatılmadı. güney cepheleri açık bırakıldı. buradaki amaç geri çekilmelerini sağlamaktı.

    neden?

    gidecek yeri olan ve olmayan iki birliğin savaşma motivasyonları hiç bir zaman aynı olmamıştır. üstüne bu adamların her biri canlı bomba olma potansiyeli taşıyan tipler. kendisi ile birlikte bizden 15 kişi götürebilme potansiyeli demek bu.

    kısaca gitmelerine izin vermeseydik, son adamlarına kadar savaşacaklardı. bu da kaçınılmaz olarak daha fazla kayıp vermemiz, daha fazla sivil ölmesi ve şehrin daha fazla tahrip olması anlamına geliyor.

    el-bab'ın alınması ile işid bitmeyeceğine göre, ve bizim ana amacımız ışidi bitirmek yerine şehri alarak kürt koridorunu engelllemek olduğuna göre, anacına uygun davranmak gerekiyordu.

    ayrıca el-bab'dan rakka'ya giden her sağ ışid'li, daha fazla ölü pkk/pyd'li demek. (rakka'ya ilk etapta katılmayacağımız kesinleşti artık)

    peki ışid neden şehri tamamı ile boşalttı?

    aslında isteyerek değil. çok büyük kayıp verdiler. teyitli 1600 ölüleri var. yaralılarla kayıp 2500'ü bulur.

    toplam 25.000 askeri olduğu tahmin edilen bir örgütün 10'da birini, sadece 2 ay içinde yok etmişiz.

    bu kayıp küçük gibi görünebilir ancak ışid ile abd ve rusya gibi iki süper güç başta olmak üzere suriye ve ırak rejim güçleri, artı iran, ypg ve öso grupları kaç yıldır aynı anda mücadele ediyor ve buna rağmen doğru düzgün bir başarı elde edilebilmiş değildi. hatta palmira gibi bazı yen'i yerler de kaptırıldı.

    ancak tsk mevcudunun 3'te 1'ini kaybetmiş, ülke ekonomisi krizde ve siyasi irade dalalet içinde olmasına rağmen 2 ayda, minimum sivil kaybı ile, üstüne meskun mahalde, ayrıca öso gibi düzenli olmayan bir birlik ile sadece 67 şehit vererek, her biri intihar bombacısı 2500 ışid militanını etkisiz hale getirmiş, üstüne şehri mutlak şekilde ele geçirmiştir.

    bu büyük başarıdır. tartışılacak yanı da yoktur.

    ha eksiklerimiz olmadı mı?

    oldu. hem de çok oldu. ancak onun için "umarız gerekli dersler çıkartılmıştır" demekten başka bir şey elimizden gelmiyor.
312 entry daha
hesabın var mı? giriş yap