913 entry daha
  • müzik gayet önemli bir unsurken insan evrimine ne zaman ve nasıl dahil olduğu konusunda çeşitli hipotezler mevcut. örneğin geoffrey miller kültürün neredeyse diğer bütün unsurlarının olduğu gibi müziğin de karşı cinsi etkileme amacıyla -yani cinsel seçilimle- gelişen bir özellik olduğunu öne sürse de, çeşitli deneysel çalışmaların ışığında müziğin esas olarak işbirliği ve grup bağlılığını arttırmaya yönelik evrilmiş bir özellik olduğunu düşünmek makul gözüküyor. örneğin bir salonda kulaklıkla ritm dinletilen ve bu ritme bedensel olarak eşlik etmeleri istenen katılımcılar, aynı ritmi sürdürdüklerini gözlediklerinde diğerlerine karşı daha sempatik hissediyorlar ve daha özverili davranışlar gösterebiliyorlar, üstelik senkron ritm tutturmanın özgeci davranışları arttırması henüz 14 aylık bebeklerde bile gözlenen bir etki. evet, sadece aynı ritmi tutturmak insanların birbirlerine olan bağını başka bir nedene gerek olmaksızın arttıran bir unsur oluyor.

    elbette doğada karşılıksız bir kazanım olmuyor. paul zak ve arkadaşları uygun adım yürütülen deneklerin özgeci davranışlarının arttığını fakat bu etkinin sadece kendi gruplarına yönelik olarak gözlendiğini bildirmişlerdir. başka bir çalışmada uygun adım yürümenin rakipleri daha zayıf ve daha az korkutucu olarak algılamaya neden olduğunu, dolayısıyla da saldırgan davranışlara meyil oluşturulabileceği gözlenmiş.

    bu ve benzeri pek çok bulgu müziğin esas işlevinin bireyi kolektif kimliğin etkisini dramatik biçimde arttığı bir "savaş tanrısı" haline getirmek olduğunu akla getirebilir. jordania'ya göre bu savaş transının temel özellikleri;

    1- ağrı duyumunun kaybolması

    2- korkusuzluk hali

    3- bireysel sağkalım içgüdüleri yerine daha ulvi amaçlara odaklanmışlık

    4- fiziksel kapasitenin aşırı düzeyde artması

    5- bireysel kimliğin kaybı ve kolektif kimliğin hakimiyeti

    6- özellikle bazı ritüelistik davranışlarla kolaylıkla tetiklenebilen bir savaşa gözünü kırpmadan girebilme hali

    ilker küçükparlak - http://www.birgun.net/…mtamlari-calarken-86460.html
669 entry daha
hesabın var mı? giriş yap