• cisc (complex instruction set computer) ve risc (reduced instruction set computer) iki mikroişlemci mimarisidir.

    bu iki mimariyi birbirinden ayırmanın en kolay yolu assembler komut sayılarına bakmaktır. 8086 gibi cics mimarisi üyesi bir mikroişlemcinin komut sayısı 75, microchip pic gibi risc mimarisi üyesi mikrodenetleyicinin komut sayısı ise 35'tir.

    her bir komut için mikroişlemci içerisindeki control unit ve alu içerisindeki devre yapıları bulunması gerektiğinden yola çıkarak cisc mimarisinin çok daha kompleks donanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. bu durum ürünün fiyatını da arttıracaktır.

    cisc mimarili işlemcilerdeki çok sayıda komut sistem ve assembler kod yazarı için çok daha fazla sayıda argümandır. komutlar birbirlerinden küçük nüanslar ile ayrılırlar ve işe özel yapıları olduğu söylenebilir. risc mimaride ise komutlar çok daha temel işleri yürütürler. bu sebeple sıklıkla risc mimarisinde çok daha fazla komut satırı ile cisc'te yapılan işi yapmak mümkün olmaktadır. örnek vermek gerekirse,

    cisc mimarili bir işlemcide x ve y kaydedicilerinin içeriklerini karşılıklı transfer etmek için bir komut vardır, (8086 komut setinden)

    xchg x,y

    risc mimarisinde komutların sayısı ve işlevleri çok daha basit olduğundan bu komut yoktur. aynı işi aşağıdaki gibi yaparız,

    mov a,x ;a kaydedicisi yedekleme için kullanıldı
    mov x,y
    mov y,a

    görüldüğü gibi komutlar basit olduğundan aynı iş için daha fazla komut gerekti. bu aynı iş için daha fazla işlemci saykılı yani yavaşlama demektir. bir başka dikkat çekmesi gereken ise a kaydedicisi ihtiyacı. yani ara sonuçları saklama gerekliliğinden dolayı risc mimarisinin kaydedici ihtiyacı daha fazla olur.

    risc mimarisi daha ucuz ama daha fazla komutla ayni işi yaptığından ve kaydedici ihtiyacından dolayı dezavantajlıdır.

    risc mimarisinde bu hız sorununu aşmak için pipelining denen bir yöntem kullanılır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap