125 entry daha
  • ferzan özpetek'in çılgın attığı filmdir.

    --- spoiler ---

    ilk entrylerde kimse ne olduğunu anlamadığını, sonraki entrylerde nihayet birileri orhan ile deniz'i aynı kişi olduğunu anladığını, sonrakiler de nasıl aynı kişi yahu şaşkınlığını yazmış. kendi anladığım kadarını anlatayım izninizle:

    - orhan ile deniz aynı kişi.

    - akşam yemeği sahnesinde "siz geldiniz ve deniz kayboldu" repliği güzel bir ipucuydu. cenazede yusuf'un annesinin orhan'a deniz diye sarılması da ipucu değil artık kanıttı.

    - deniz'in annesi evi boşaltırken, sadece deniz'in odasını boşaltmıyor ve anahtarını orhan'a veriyor, yani aslında odanın gerçek sahibine.

    - deniz'in annesi, babasının çocukken arabaya hapsettiğini anlatırken "camı kırıp onu oradan çıkarabilirdim ama yapmadım" diyor. orhan'ın da karısı alkollüyken çocuklarını arabada unutuyor ve çocuk ölüyor. ayrıca orhan bir kabustan uyandığında kalkıp "camı kırıyor".

    - orhan'ın eşi zümrüt "alkollü" olduğu için çocuğu unutuyor. orhan da partiye katıldığında "ben alkol kullanmıyorum" diyor.

    - neval'le büyük ada'daki eve gittiklerinde duvarlarda "çocuk ölümleri ile" ilgili haberlerin ağırlıklı olduğu yazılar görüyorlar. aslında bunlar orhan'ın çocuğuna duyduğu özlemden ötürü takıntısı.

    - araba sahnesinde neval, deniz'le yaşadıkları şey için "ilişki denemez ona, tek gecelik bir şeydi" diyor. deniz ise "benim için bir ömre bedeldi" diyor.

    - orhan neval'e misafir olduğunda neval orhan'a "hayatım boyunca aradığım sevgilim olabilirsin; ama olmayacaksın" diyor. orhan da ona açılıyor. bu ilan-ı aşkı neval tek gecelik yorumlarken, orhan bir ömre bedel gibi görüyor.

    - orhan biseksüel, aynı zamanda yusuf'a aşık. bankta yusuf gelip yanına oturduğunda ve siktir çektiğinde, aslında "tanımadığı" birine değil, "gayet iyi tanıdığı" birine bağırıyor yani.

    - yusuf'la çatıdalarken, yusuf kokain uzatıyor çeksin diye, orhan ne diyor: "gençliğimde ben senden beterdim". tıpkı deniz gibi ;)

    - vapur sahnesinde yusuf, deniz'i sadece boğazı yüzerek geçme konusunda yendiğini söylüyor. filmin sonunda orhan boğazı yüzerek geçmeye çalışıyor. muhteşem son be!

    - deniz'in abisi, "biz annemizin hastalığıyla ilgilenirken deniz bey'in parisler'de londralar'da keyfi yerindeydi tabii" diyor. dikkat edin, londra :) sonra orhan, saatçi dükkanında ablasıyla konuşurken "babam öldü, annem hastalandı öldü ama sen yoktun" diyor.

    - toparlayacak olursak; deniz, neval, yusuf, oğuz bey ve diğer tüm karakterler orhan tarafından yaratılmış. orhan, çocuğunun ölümünden sonra sıyırmış kafayı ve londra'ya gitmiş fakat elbette bunları kafasından atamamış, hatta ablasına bir replikte aynen bunu söylüyor. istanbul'a dönüp kendi peşine düşüyor.

    son olarak: bir önceki entry'de belirtilen, "orhan, deniz ve oğuz'un aynı kişinin farklı zamanlardaki yansımaları" teorisi de enfes bence. film daha da leziz bir hale gelir eğer öyleyse.

    --- spoiler ---
391 entry daha
hesabın var mı? giriş yap