473 entry daha
  • b i r ş e y b ö y l e y a z ı l ı n c a d o ğ r u o l m u y o r.

    bugün cumhurbaşkanı vatana ihanet suçlamasıyla yargılanabilir. yargı yolu kapalı değildir. bunun böyle olduğunu söylemek yanlış yönlendirmedir, aldatmadır. bugün meclisin üçte birinin önerisiyle ve dörtte üçünün kararıyla cumhurbaşkanı yüce divan'a gönderilebilir.

    yeni düzende ise bu öneri için meclisin salt çoğunluğu gerekecek, beşte üç onaylayacak. iş burada bitmeyecek. yüce divana göndermek için soruşturma açılması gerekecek. eğer soruşturma açılmasına karar verilirse bir komisyon kurulacak, bu komisyonda her partiden meclisteki koltuk sayısına oranla üye bulunacak. yeni düzende cumhurbaşkanı partili olacağı ve partisinin mecliste çoğunluk olması bekleneceği için, yüce divana gönderme yetkisi ağırlıklı olarak kendi partililerine verilecek.

    dileyen 105. maddedeki değişikliğe bakabilir.

    ek olarak cumhurbaşkanının yargılanabilmesi için evet dediğimizde gelecek düzende, bütün evreler tamamlandığında ve kendisi yüce divana gönderildiğinde bile, kendisini yargılayacak kurumun çekirdeğini oluşturan anayasa mahkemesi'nin tüm üyelerini doğrudan ya da dolaylı cumhurbaşkanı atamış olacak.

    insanların gözünün içine baka baka,
    y a l a n s ö y l e m e y i n.

    ek: bu açmaz, istenen yeni düzenin getireceği sorunlardan yalnızca biri. oylanacak değişikliğin devlet işleyişindeki görev ve yetki paylaşımını ortadan kaldırdığını, yasamayı yürütmeyle paylaştırıp kısıtladığını, yargıyı yürütmeye bağladığını, yürütmeyi ise yasama ve yargı denetiminden bağımsız biçime getirdiğini anımsatmak gerek. devlet birimleri kendi görevlerini yapan birer dişli değil, denetimsiz ve sorumsuz bir yürütmeye hizmet eden iyi ayarlanmamış tek bir çark düzeneğine dönüştürülüyor. bu da her şeyden önce devlet örgütünün yaşamsal sorunlarla karşılaşması demek. 'devlet düzenini kaldıralım mı' sorusuna evet veya hayır diyeceğe benziyoruz.

    ek 2: vatana ihanetin kapsamı belirtilmemiş deniyor, doğrudur. ancak bu cumhurbaşkanının yargılanmasını önlemiyor. çünkü yasalara, öğretiye ve içtüzüğe göre, cumhurbaşkanını yüce divana göndermeye karar veren dörtte üçlük orandaki milletvekili, yasadaki hangi suçun vatana ihanet sayıldığını da belirterek bu kararı veriyor. yarın daha da zorlaşmış bir süreçle yüce divana gönderilecek olan cumhurbaşkanının tam olarak hangi suçtan yargılanabileceği yasada yine yazmayacak.
1582 entry daha
hesabın var mı? giriş yap