1 entry daha
  • bana kalırsa net gerizekalılık ama yapacak bir şey yok. hayır bir de "hukuk algısı" yönünden öyle acınacak bir toplumda yaşıyoruz ki, şu kazuistik yöntemi bile anlamayan insanlara laf anlatmaya çalışıyorsun.

    bakın sevgili arkadaşlar,

    1. kazuistik yöntemde, her bir somut olay teker teker düzenlenir. ayrı ayrı.
    2. her bir olayın da ayrı bir yaptırımı veya sonucu olur.

    buraya kadar okey miyiz?

    3. önünüzde hangi olay varsa, direkt olarak onun düzenlendiği maddeye bakmanız gerekir.
    4. netice olarak, a olayı mesela üçüncü maddede düzenlenmişse, siz ona kalkıp b olayı için düzenlenen beşinci maddeyi = uygulayamazsınız.

    anlamayan var mı bunu?

    o halde devam edelim,

    5. "hm bunun yaptığı şey a olayına benziyor, aslında 3. maddeyi uygulamam lazım ama tam olarak a da diyemiyorum, ben en iyisi 5'i uygulayayım. kesin bir yerden bir şeyler çıkar." = diyemezsiniz.

    çünkü sevgili arkadaşlar, kazuistik yöntem tam da bunu yapamamanız için tasarlanmış bir şeydir. bu yöntemde yorum yoktur. bir şey ya a'dır ya değildir, üçüncü bir hal imkansızdır. 3. maddeyi uygulayamıyorsanız, sırf a'ya benzediği için 5'e de gidemezsiniz. çünkü beşinci madde, a'ya benzeyen olaylar için düzenlenmemiştir. oraya sadece b'ler girer.

    hala tamam mıyız?

    6. "ya bu a işte bildiğin ama ispatım yok. basayım üçüncü maddeyi, gitsin derdini marko paşa'ya anlatsın" diyemezsiniz. çünkü bak yukarıda ne dedik, bir şey ya a'dır ya değildir. ve a olduğunu ispatlayamadığınız hiçbir şeye a muamelesi yapamazsınız.

    okey?

    *
    işte türkiye yargısına bunu anlattığım gün, o gün ölmek yasak.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap