7 entry daha
  • turgut özakman'ın aynı adlı tiyatro eserinden uyarlanan film orhan elmas'ın en bilinen yapıtıdır. birkaç oyuncu (belgin doruk, tanju gürsu) haricinde tümüyle karakter oyuncularının yer aldığı film bu yanıyla metin erksan'ın gecelerin ötesi'ne (1960) benzer.

    suç filmlerine getirdiği farklı bakış açısıyla film dostoyevskiyen temalarla ilişki kurar. suçu doğruran nedenlerin psikolojik etkilerden çok toplumsal ve ekonomik kökenli olduğu yönünde telkinde bulunur. hapishaneden firar eden bir grup arkadaş ünlü bir tiyatro oyuncusunu (belgin doruk) rehin alıp bir depoya gizlenirler. bu esnada polislerle aralarında sıkı bir pazarlık savaşı yaşanacaktır. erol taş, hayati hamzaoğlu, danyal topatan, hasan ceylan gibi karakter oyuncuları bu tek mekanda devleşirler.

    film ayrıca sınıf çelişkisi, paraya dayalı insan ilişkileri, sömürülmeye müsait din unsuru, anadolu insanının ezilmişliği ve fakirliği, sıradan insanın tiyatroya ve sanatçılara yaklaşımı gibi önemli meselelere de parmak basar. müzikler ise ünlü besteci nedim otyam'a aittir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap