3 entry daha
  • prof. dr. anıl çeçen tarafından hatay modeli ile desteklenen politikadır. şimdilerde ayarsız dergisi'ni çıkaran ragıp vural'ın hazırladığı ve ne yazık ki yaklaşık bir yıl önce yayın hayatına son veren 2023'ün kasım-2008 sayısında anıl çeçen "... haritaya bakıldığında hatay ile beraber kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nin de türkiye açısından benzeri bir konuma sahip olduğu görülmektedir. türkiye’nin güneyindeki hatay bölgesi nasıl türk devletine katılarak, bir vilayet olma hakkını elde etti ise, benzeri bir biçimde kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti de, türkiye cumhuriyeti’ne katılarak, türk devletinin seksen ikinci vilayeti olma hakkını elde edebilir. böylece kıbrıs sorunu da kalıcı bir çözüme kavuşturulmuş olur..." demektedir.

    fakat kktc yeniden doğuş partisi genel başkanı prof. dr. erhan arıklı ilhaka karşı çıkmaktadır. turan dergisi 30. sayısındaki "kıbrıs meselesinde son zirve hazırlığı" başlıklı yazısında nedenini şöyle açıklıyor: "bize göre kktc'nin türkiye'ye ilhakı gündemde değildir. buna gerek de yoktur. afrika'nın birçok geri kalmış ülkesi, devlet sahibi olurken, kıbrıs türkleri'nin devletlerinden vazgeçmesini beklemek yanlış bir tavırdır. kıbrıs türk halkı binlerce şehit ve gazinin emaneti olarak kurdurduğu bu devleti yaşatmaya muktedirdir."

    erhan arıklı; "kıbrıs için ya iki tarafın kazançlı olacağı, kaybedenin olmayacağı bir anlaşma ile federal devlet kurulacak ya da herkes kendi yoluna gidecektir." diyor.

    ikinci durumda ise kktc'nin önünde üç alternatif bulunmakta: kosova modeli, nahçıvan modeli, tayvan modeli.

    kosova modeli'ne göre; bm'ye rağmen birçok ülke kktc'yi tanıyabilir.
    nahçıvan modeline göre; kktc dış politika ve güvenlikte türkiye'ye bağlanırken içeride ise tamamen bağımsız olacaktır.
    tayvan modeli'ne göre; kktc diplomatik olarak tanınmayabilir fakat ticari ve kültürel temsilcilikler vasıtasıyla dünyaya bağlanabilir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap