• adolf hitlerin tarihi ses kaydı

    kayıt 4 haziran 1942'ye ait. adolf hitler finlandiyalı general mareşal (bkz: carl gustaf mannerheim) ile doğu cephesi hakkında fikir alışverişinde bulunuyor.

    bir fin mühendisin toplantı odasını gizlice dinlediğini fark eden ss subayları kayıtlara el koymak istiyor. fakat kayıdın gizli bir kutuda mühür ile saklı tutulacağı sözü üzerine almanlar, kayıdın finlilerde kalmasına müsaade ediyor. 1957 yılında finlandiya devlet sansür ofisinden çıkartılan kayıt birkaç yıl sonra servis ediliyor.

    kayıt, ikinci dünya savaşının perde arkası olma özelliğine sahip. zira almanların sovyetler birliğine saldırmasının asıl nedenlerini ilk kez birinci ağızdan duyuyoruz. ayrıca kayıt, adolf hitler'in resmi olmayan bir üslupla konuştuğu tek ses kaydı olma özelliğini taşıyor.

    aynı zamanda alman savaş endüstrisinin durumunu, romanya petrollerinin önemini, italyanların balkanlar'da alman ordusuna kaybettirdiği zamanın aslında ne kadar kritik olduğunu, kış şartlarının alman ordusu üzerindeki olumsuz etkilerini ve tarihe ışık tutan nice bilgiyi bizzat adolf hitler'in ağızdan duyuyoruz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap