4 entry daha
  • kabaca ışıkla beyne müdahale etmek diye adlandırabileceğimiz biyolojik yöntem.

    nazikçesi ise şöyle oluyor; opsin adı verilen ve üzerlerine ışık düşürüldüğü zaman belirli iyonların hücre zarının diğer tarafına geçmesini sağlayan proteini, özel virüslerle (bu işin en zor kısmı bu özel virüsleri üretebilmek) beynin istenilen bölgesine aktarılması ve dışarıdan kontrol edilebilen fiber optik bağlantılı diyot teknolojiyle istenilen ışık renginde proteinleri aktive etmek üzerine kurulmuş düzenek. bu düzenek sayesinde beyinde istenilen bölge istenilen süre zarfında uyarılabiliyor.

    bir örnekle anlatmak gerekirse columbia üniversitesinde yapılan susama deneyi yeterli olacaktır. deneyde hipotalamus içinde keşfedilen iki farklı sinir hücresi grubuyla çalışılıyor. birinci grup ışık ile uyarıldığında hayvan patlarcasına su içmeye yönelirken ikinci grup uyarıldığında hayvan uzun süre susuzluk çekmiş ise bile sudan kaçınıyor ve su içmiyor.

    bu da ilerisi için şu demek oluyor; depresyonda mısın, ver abine mavi ışığı.. hoop geçmiş olsun, sen yabancı değilsin 25 lira versen tamamdır kardeşim.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap