16190 entry daha
  • kore'de neden lee , kim ve park soyadları bu kadar yaygın ?

    kore ile biraz bile ilgilenmiş olan kişilerin fark edeceği bir durumdur bu. oradaki ünlü kişiler , siyasetçiler yada sporcular bile büyük bir çoğunlukla bahsi geçen bu 3 soyisimden birine sahiptir. üstelik kore'de kişilerin isimleri soyad başta, isim soyadından sonra gelecek şekilde yazılır ve söylenir. örneğin lee min ho isminde lee soyad, iki hece olan min ho ise kişinin adıdır. kore'de aktif olarak kullanılan yalnızca 250 soyad olduğu, ülke nüfusunun 5'te birinin kim soyadını kullandığı ve orada da bizde olduğu gibi herkesçe sevilen ve çocuklara sıkça koyulan isimler (ör:ali, ayşe..) olduğu düşünülürse bu oldukça ilginç bir durumdur . peki neden ?

    durum geçmişte kore'nin komşusu çin ile olan bağlarından kaynaklıdır. çin'nin kore'nin kültür ve tarihine etkisi büyüktür. 5.yüzyılda kore'de çin karakterleri kullanılmaktaydı. yalnızca asiller okuma-yazma biliyordu ve yalnızca asillerin soyadları vardı. asiller soyadlarının çin'deki atalarına dayandığı ile övünüyordu. halkın ise soyadları yoktu. soylu bir ailede doğduysanız soyadınız olurdu ve bu halk ile sizin aranızda keskin bir ayrım sebebi idi. durum böyle iken soyluların sahip olduğu soyadlarıda imrenilesi birşeydi.

    gel zaman git zaman soyadı kanunu çıktığında halkın hangi soyadlarını seçtiğini tahmin edin. tabiki yıllar boyu özendikleri sahip olmak istedikleri soyluların soyadları. üstelik zamansal olarak düşünürsek soyadı kanunun çıktığı dönem nüfus bu kadar fazla değildi ve olan nüfusta aynı sebepten aynı soyadlarını aldı. nüfus arttı ama oran aynı kaldı. bizdeki soyadı çeşitliliği ise hayal gücünüzü zorlayacak cinsten. kültür , tarih ve şartlar işte..
25436 entry daha
hesabın var mı? giriş yap