• kelime anlamı olarak "demokrasi yanlısı" demek olup türkiye'de çok fazla kullanılan, sahiplenilmeye çalışılan bir deyimdir.

    "yıldırım mahallesi demokrat gençleri", "kendinden kurmalı demokratik solcular", "demokratik islami paskalya bayramı sevenler kulübü" vs...

    demokrasi de olduğu gibi demokrat kelimesi de "özgürlüğü" kendisine refarans alır ve demokrat bir bireyin en önemli özellikleri sahip olmak istediği özgürlüğün ve hakların karşısındaki insana da -ne eksik ne fazla- aynı ölçüde sunulmasını istemek, buna çabalamak ve bundan rahatsızlık duymamak olmalıdır.

    etrafımızda bir sürü demokrat warken, elimizi sallayınca mutlaka bir demokrata çarpıyorken ve bütün bu insanlar sadece kendi akıllarındakini konuşmak, kendilerini anlatmak ve "kendileri için bir dünya" istiyorlarken, demokrat deyimi etrafımızdaki bu insanlar için ne kadar geçerlidir, tartışmaya gerek bile yok.

    peki, demokrat insanlar nerede war; insanların eşit hak ve özgürlüklere sahip olmaları için genel anlamda aynı şartlar içinde büyüyor, aynı şartlarda kazanıyor ve taşralı-metropol insanı, süper lise mezunu-düz lise mezunu gibi ayrımlar, sıfatlarla değerlendirilmiyor olmaları gerekir; ki alan almış satan satmışken, insanların büyüdükleri çevreden aldıkları en büyük hediye, gayrı ihtiyarı olarak "önyargı" gibi, bir eşitsizliğin mutlaka war olduğunun "küpesi"yken, dünyanın bu düzeninde demokrat olmak, demokrat insanlar bulmak mümkün değildir.

    bir insan tek başına "demokrat" olabilir ama konuşulmaya başladığında, bir etkileşim olduğunda, bir karşıt görü$ sunulduğunda, demokrasi denen "hak tanıma" waryetesine kendini kaptırmış demokrat, savunduğu görü$leri bir muharip edasıyla dikte etmeye cali$acaktir.

    demokrat[lık], bireysel vicdanı rahatlatan bir ülkü, ütopik bir warsayımdır.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap