1163 entry daha
  • olabilecek en iyi sonuçların çıktığı ve gelişmelerin yaşandığı referandum olduğunu düşünüyorum.

    neden böyle düşündüğümü belirtmeden evvel, iki konuyu hatırlatmak istiyorum.

    - oylanan anayasa değişiklik metni için, oylama öncesi chp anayasa mahkemesine gitmemiştir. (bkz: 14 şubat 2017 chp anayasa mahkemesi kararı).
    - böylesine bir metnin tbmm'den geçip, demokrasi maskesi altında referanduma sunulması ülkenin tarihinde kocaman kara bir lekedir.

    öncelikle bu oylamada hayır çıksa idi, ülkedeki ekonomi, güvenlik vb. tüm kötü gidişin faturası hayırcılara kesilecekti. evet cephesi güçlenecek ve bundan birkaç sene sonra konu tekrar servis edilerek mutlak zafer elde edilecekti. bu arada ekonomik çöküş vb. için günah keçileri de hazır olacaktı.

    öte yandan evet ile hayır arasında son derece küçük bir fark olması ve kuvvetli bir zafer elde edilememesi, her zaman akp'nin yakasında olacaktır.

    ayyuka çıkan seçim hileleri ve ysk'nın hukuksuz kararı, seçimin meşruiyeti üzerinde kocaman bir soru işareti olarak kalacaktır. bu soru işareti, yıllar boyunca akplilerin ve hatta ileride bu yolu takip edecek sağ, muhafazakar partilerin karşısına her fırsatta çıkacaktır. akp cephesinin dün akşam sahnelediği oldu bittiye getirme çabası, tarihe not edilmiştir.

    referandum'da bu şekilde bir evet çıkması, akp için pirus zaferiolacaktır. toplumun yarısı muktediri onaylamamıştır.

    toplum içerisinde eski yıllardaki gibi rıza ve ideolojik-siyasal onay üretememe fakat iktidara mecbur olma hali; akp'nin baskı ve siyasal şiddet uygulamasına sebep oluyor. hem büyük sermaye çevreleri hem de batıdaki tabanını kaybetmesi, akp'nin bundan sonra işini çok zorlaştıracak.

    bu durumda herhangi bir eylem vb. yapılmamasını ve akp'yi bulaştığı bu pisliğin içerisinde debelenirken ve batarken izlemenin yerinde olacağını düşünüyorum.

    durum, türk demokrasisi için ileriki yıllarda ibret teşkil edecek bir mihenk taşına dönüşebilir. uzun yıllar muktedirler demokratik yollardan engellenebilir.

    edit: levent gültekin benimle çok benzer bir görüşü daha etkili bir şekilde ifade etmiş. buyrun okuyun.
155 entry daha
hesabın var mı? giriş yap