76 entry daha
  • 6 yıl boyunca günde 2 paket camel içtikten sonra, 2.5 yıl önce sigarayı bıraktım. işin benim açımdan en şaşırtıcı yanı, sigarayı bırakmanın beklediğimden çok daha kolay olmasıydı. bana sorarsanız, kilo vermek daha zor.

    şunu da belirtmeliyim, gerçek bir tiryakiydim. sigarayı bıraktıktan sonra kendi zulalarımı patlatıp durdum. bütün çantalarımdan, iş yerindeki çekmecemden, evin garip garip yerlerinden, bavulumdan üçer beşer sigaralar, çakmaklar çıktı. zaten içtiğim süreçte bir kere bile sigaramın bittiğini, yanımda sigara olmadan belli bir süre geçirmek zorunda kaldığımı hatırlamam. bu nedenle ilk önerim, sigara bırakmaya niyetliyseniz dip köşe arayın, elinizdeki bütün sigaralardan kurtulun.

    sigara bırakmadan önce kahveden ve içkiden keyif alamayacağımı düşünüyordum. kısa süreli başarısız sigara bırakma teşebbüslerimde, kahveyi ve içkiyi de sigarayla beraber bırakmıştım. başarılı olduğum sigara bırakmamda ise tam tersini yaptım ve çok faydasını gördüm.

    sigara bağımlılıktır. aynı zamanda da alışkanlıktır. kahvenin içkinin yanında, mola verdiğinizde, yemeklerden sonra sigara içmeye alışırsınız. içmediğinizde boşluk hissi oluşur. bu hissi aşmanın en iyi yolu sigarayla beraber yaptığınız şeyleri yapmaya devam etmektir. zamanla biranın sigarasız da çok lezzetli olduğunu, kahvenin sigarasız da nefis koktuğunu fark edersiniz. bu nedenle, sigarasız çay, kahve, içki içmeye çalışın. 2-3 hafta içinde yanında sigarayı aramaz olacaksınız. bende böyle oldu en azından.

    sigarayı bıraktığımda vücudum, oh be zehir gelmiyor, o zaman bir bahar temizliği yapayım demiş, balgam problemi baş göstermişti. bir hafta kadar devam edecek bu süreci daha rahat atlatmanız için balgam söktürücü bir şurup kullanmanızı öneriyorum. çeşitli bitki çayları da içmiştim, iyi gelmişti.

    ilk 2-3 hafta, vücuttaki nikotin seviyesinin düşmesi nedeniyle fiziksel yoksunluk yaşayacaksınız. bu süreçte semptomları en hafif şekilde atlatmak için kendinize ilgi çekici bir meşgale bulun. ben deli gibi sitkomlara vermiştim kendimi.

    sigara bırakma işini içselleştirene kadar sigara içilen ortamlardan kaçının.

    çok stresli, gergin bir döneminizde bırakmaya çalışmayın. nispeten rahat bir zaman dilimini bekleyin; ancak çok da ertelemeyin.

    açık havada zaman geçirin, çok yormayan sporlar yapın. hem vakit geçecek, hem vücudunuz yorulduğu için daha uzun süre uyuyarak canınızın sigara çektiği zamanı kısaltacak, hem de nikotinin vücudunuzdan daha hızlı uzaklaşmasını sağlayarak fiziksel bağımlılığınızı daha kısa sürede atlatacaksınız.

    partneriniz de sigara içiyorsa, bırakmayı beraberce deneyebilirsiniz, daha etkili olacağını sanıyorum, ama bu konuda deneyimim yok. yine bunun bir bağımlılık olduğunu kabul edip profesyonel yardım almayı da düşünebilirsiniz, ancak ben almadım.

    "bırakalı yıllar oldu, hala rüyalarımda sigara içtiğimi görüyorum, sigarayı çok özlüyorum" diyenler sigaraya psikolojik bağımlılıklarını aşamamış kişiler. ve onlar için çok üzgünüm; çünkü ne kadar zor olabileceğini tahmin ediyorum. ancak işin bu boyutuyla ilgili tavsiye veremeyeceğim; çünkü ben 3-4 hafta kadar süren fiziksel bağımlılığı atlatma kısmından sonra sigara krizleri yaşamadım. bu açıdan gerçekten çok şanslıyım. ancak kendinize birkaç hafta içinde aslında fiziksel olarak sigaraya ihtiyaç duymadığınızı telkin ederseniz, psikolojik bağımlılığınızı aşmanıza da olumlu etki yapacağına inanıyorum. sigarayı bırakmak isteyen herkese kolaylıklar dilerim.
162 entry daha
hesabın var mı? giriş yap