65 entry daha
  • nöbet konusunda sonuna kadar desteklediğim kampanya ancak yazılanlara baktığımda üzüldüğüm bazı noktalar var.
    öncelikle kendimi tanıtayım: bir kolejde rehber öğretmen olarak görev yapan bir sosyoloğum ve kolejde çalışıp da boş boş oturan herhangi bir öğretmen olduğunu sanmıyorum. oturursan hemen "güle güle" denileceği için oturma gibi bir imkanınız olmuyor zaten. ayrıca sürekli felsefe ve sosyoloji mezunlarının mesleki yetersizlikleri üzerine yorumlar yapılmış. hiçbir sosyoloji ya da felsefe mezununun "biz bu iş için yaratılmışız, en iyi terapiyi biz yaparız" gibi bir iddiası yoktur diye düşünüyorum. elimizden geldiğince öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışırız ama bizi aşan bir konu olduğunda öğrenciyi hemen gerekli merciilere yönlendiririz. en basitinden bu yıl iki öğrencimi ram'a yönlendirdim, okulumuzda bir adet de psikolog olduğu ve o da öğrenci üzerinde başarılı olamadığı için. yani kimsenin elinde sihirli değnek yok, benim iyi geldiğim psikolog arkadaşımın ulaşamadığı çocuklar da oldu tam tersi durumlar da oldu. hatta bizim hiç ulaşamadığımız ama matematik öğretmenine her derdini anlatan, matematik öğretmeninin tüm sorunlarını çözdüğü öğrencilerimiz de oldu. teori ve pratik aynı şekilde ilerlemiyor yani, bunu da bilmenizi isterim. ayrıca aklı başında bir sosyoloji ya da felsefe mezunu kendisini "psikolojik danışman" olarak tanıtmaz zaten. kendisine psikolojik danışman olarak denildiğinde bile "rehber öğretmen" şeklinde düzeltir. bu konuda sizin kadar biz de hassasız.
    ders doldurma konusuna gelince ben bazen kendi isteğimle ders doldurma yapıyorum. o sınıfla uzun zamandır grup rehberliği yapmamış oluyorum. ders boş oluyor ve dersi ben doldurmak istiyorum. gidiyorum rehberlik oyunları oynuyorum, sohbet ediyorum. ders doldurma yükümlülüğü gelirse buna görüşmelerimi aksatacağı için kızarım ama ders doldurmaktan gocunmam, bence eğlenceli bile oluyor derse girmek.
    nöbet konusuna gelirsek rehber öğretmenin nöbet tutmasının mantıklı bir hareket olduğunu düşünmüyorum. çünkü öğrenciler en çok teneffüste rehber öğretmenin yanına gelirler. yine kendimden örnek vereyim: teneffüslerde genelde koridorda olduğumu bildikleri için öğrenciler benim yanıma gelirler, özel bir konu olduğunu söyleyip odama gitmek isterler, orada konuşulabilecek bir konuysa dertlerini hemen anlatırlar. yani zaten rehber öğretmen öğrencilerle iletişim halinde olabilmek için teneffüslerde dışarıdadır. odasında ancak görüşme yapıyorsa oturuyordur.
    sonuç olarak birbirimizi aşağılamak yerine birbirimizi anlamaya ve birbirimize yardımcı olmaya çalışırsak daha mutlu ve daha huzurlu bir toplum oluruz. her konuda olduğu gibi bu konuda da laf sokma yarışına girmişiz. bu durum öğretmenlere hiç yakışmıyor bence.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap