23 entry daha
  • pazartesi girdim, salı açıklandı.
    reading: 90
    speaking: 81
    listening: 80
    writing: 80

    pearson’un beşiktaş’taki (akaretler'de, bjk plaza a blokta) kendi merkezinde girdim. toplamda üç kişiydik ve çok büyük bir alan değil. sanırım toplamda 8-9 kişi alabiliyor. o kadar insan olsaydı muhtemelen baya bir kakafoni olurdu. yıldız teknik üniversitesi belki daha iyidir, bir araştırın.

    daha önce toefl’a da girmiştim. toefl fiziksel olarak daha yorucu, pte bu konuda daha insaflı. toplamda ara vermeden 2 buçuk saatte bitirilebiliyor. karşılaştırmaya devam edecek olursak; pte daha kolay geldi ve daha farklı soru tiplerine sahip, sınav sırasında insanı daha canlı tutuyor ve daha farklı şeyleri test ediyor. bölüm bölüm karşılaştıracak olursak da bence pte’in reading bölümü toefl’dan daha zor olarak nitelendirilebilir. diğerlerinde ise pte daha kolay geldi.

    sınava hazırlanırken en büyük sorun değerlendirme ölçütüne dair derin bilgi bulamamamdı. kendi resmi kaynaklarında hangi bölümde neler istendiği vb. belirtilmiş ancak ortalama bir performans gösterildiğinde kaç puan alınabileceğine vb. dair çok emin olamamıştım. sınav sonrasında görüyorum ki çok katı bir değerlendirme sistemleri yok. kötü bir sınav geçirmedim ancak öyle “ay neredeyse mükemmeldi ama ufak tefek hatalar yaptım” da diyebileceğim bir sınav geçirmedim. grafiği anlatırken de, dersi özetlerken de teklediğim, cümlenin sonunu getiremediğim, kısa soruya cevap veremediğim ya da doğru dürüst kendimi ifade edemediğim oldu. writing kısmında oldukça basit cümleler ve kısıtlı bir kelime havuzu kullandım. dinleme bölümünde de bir çok cevabımdan emin değildim.

    sınav atmosferini yaşamak istiyorsanız ptepractice.com’dan deneme sınavı satın alabilirsiniz. ikili paket 60 dolar civarında, tekli ise 36 dolar. bu deneme sınavı gerçek sınavdakine çok yakın bir şekilde değerlendiriliyor, dolayısıyla gerçek sınav öncesi fikir kazanmak öncesi çok fayda sağlayabilir.

    bölüm bölüm bilgi verecek olursam

    speaking
    read aloud: readingin en kolay kısmı. hem zaman yeterli, hem de tek yaptığınız şey ekrandaki cümleyi okumaktan ibaret. üstelik hazırlık süresi bu cümleyi baştan sona en az bir kere okuyacak kadar da yeterli; özellikle telaffuzu zor kelimeler varsa bunların üzerinden bir iki kez geçebilirsiniz. noktalama işaretlerine de dikkat edip mümkün olduğunca vurgulu bir şekilde cümleyi okumaya çalışın, buradan topladığınız puanlar lazım olacak.

    repeat sentence: bu görece daha zor bir kısım. yaptığınız şey her ne kadar duyduğunuz bir cümleyi tekrar etmekten ibaretse de sınav stresi, bir anlık dalgınlık, cümledeki bir kelimeyi anlamamanız vb. sebepler tüm cümleyi kaçırmanıza neden olabiliyor. ben çalışırken not almayı falan de denedim ama cümleler toplamda 4-5 saniye ve konuşma süreniz cümle bittiği anda başlıyor. dolayısıyla en iyi yöntem mümkün olduğunca konsantre bir şekilde cümleyi dinleyip benzer bir vurguyla tekrar etmek. çoğunlukla cümlenin başı ve sonu hatırlanıyor ama ortasında kayıplar oluyor. hepsini hatırlamıyorsanız bile soruyu geçmeyin ya da sadece başını söyleyip hatırlamadığınız kelimeye gelince durmayın. onu yuvarlayıp hatırladığınız kelimeleri yine söyleyin.

    describe image: duruma göre en zor kısım denilebilir. ekranda gördüğünüz bir grafiği, tabloyu ya da resmi açıklıyorsunuz. hazırlık süresi 25 saniye kadar ve bu ancak grafiği incelemenize yetecek kadar vaktiniz olduğu anlamına geliyor. ancak güzel bir yanı ise, bu bölümde uygulamak için çeşitli kalıplar oturtabilirsiniz. örneğin çoğunlukla grafik açıklamanız isteyeceği düşünülürse:
    the graph shows “grafiğin başlığı” between “grafikteki yıl aralığı” in “grafikteki ülkeler” gibi bir kalıpla başlayıp sonrasında the most, the least, major, minor, increased, decreased, remained steady… gibi ifadeler kullanılarak bir, iki cümleyle grafik açıklanabilir. bu büyük ölçüde yeterli gelecektir, ancak bir tık ötesi tek bir cümleyle grafikten çıkarım yapılabilmek ve örneğin “ıt seems that the oil consumption will continue rising in britain”gibi bir cümle ile açıklamayı tamamlamak. internette hem bu bölümde, hem de bir sonraki re-tell lecture bölümünde mümkün olduğunca süre bittiğinde cümle ortasında yakalanılmaması tavsiye edilmiş. ben de buna uymaya çalıştım. o yüzden pratik yapıp süreye alışmak önemli.

    re-tell lecture: speaking kısmının diğer bir zor, belki de en zor bölümü. kısa (bir dakika civarı) bir ders, seminer hatta röportajdan alınmış parçalar dinledikten sonra 10 saniye hazırlanıp 40 saniye boyunca kendi cümlelerimizle konuşmayı anlatıyoruz. burada kafada “the lecturer talks about” ya da “the speaker talks about” diye başlayıp mümkün olduğunca detay vererek konuyu anlatmak gerekli. cümleler basit olabilir, yeter ki alakasız, parçada bahsi geçmeyen şeyler söylemeyin ve konuşmaya devam edin. bu bölümde not tutabilmek önemli. parçayı dinlerken geçen sayı, kavram ve terim gibi şeyleri mümkünse ilgili fiilleriyle birlikte not almak çok yardımcı olacaktır.

    answer short question: kolay bölümlerden biri bu. on tane soru dinliyoruz. bazen ekranda bir resim de oluyor ve direkt bu nedir diye soruluyor. bazense iki, üç seçeneğe sahip sorular yöneltiliyor. çoğunlukla bir ya da iki kelimeden ibaret cevaplar vermek yeterli. zaten öyle cümle kuracak falan vaktiniz de yok.

    writing
    summarize written text: verilen yaklaşık bir paragraflık yazıyı tek bir cümle ile özetlemeniz isteniyor. özetiniz 70 kelimeyi geçmemeli, büyük harfle başlamalı ve sonda da bir nokta olmalı. parçayı okumak için harcadığınız vakit de 10 dakikalık sürenize dahil olduğu için zaman hızla tükeniyor. bu nedenle hızlı hareket edebilmek önemli. bu bölümle ilgili pratik yapabilmek önemli. özellikle bağlaçların, that, who, when vb. gibi kalıpların kullanımını öğrenmek önemli. 70 kelimeyi bulmak zorunda değilsiniz, 50 ve üzeri kelime saısına sahip bir cevap da gerekli bilgileri içeriyorsa yeterli olacaktır.

    write essay: bu kısım klasik essay yazımı. 300 kelimeyi aşmayacak şekilde bir essay yazıyoruz. konular genel ve üstüne hemen herkesin bir şeyler yazabileceği şekilde. küçük bir giriş paragrafı ile neyi savunduğumuzu söylemek, sonra iki orta boy paragrafla neden savunduğumuzu anlatmak, son olarak da sonuç paragrafıyla neyi, neden savunduğumuzu ifade etmek yeterli. pratikle çözülmeyecek bir şey değil.

    reading
    bu kısmı tek tek incelemeye gerek yok. kelime ve okuduğunuzu anlama bilginizle paralel olarak puanınız yükselecektir. süre oldukça yeterli, bu nedenle çoktan seçme ya da sürükle bırak bölümlerinde acele etmeyin ve kelimenin tipine, tekil-çoğul olup olmamasına göre seçiminizi yapın. zira bazen ilgili boşluğa bariz bir şekilde tekil bir isim gelmesi gerekirken seçenekler arasında çoğul isim ya da fiiller olabiliyor. böylelikle alakasız seçenekleri eleyip daha kolay seçim yapabilirsiniz.

    listening
    summarize spoken text: re-tell lecture’un listening versiyonu. bu sefer bir şeyler dinleyip bununla ilgili anladıklarımızı özetliyoruz. re-tell lecture bölümünde olduğu gibi not almak önemli. yazdığınız özete ne kadar detay eklerseniz o kadar iyi. 10 dakika süreniz olacağı için eğer iyi not aldıysanız çok sıkıntı yaşamamanız lazım. 50-70 kelime arası bir özet yeterli.

    multiple choice, choose multiple answers: reading bölümünde bir parçayı okuyup birden fazla doğru seçeneği bulmaya çalıştığınız soru tipinin listenin versiyonu. dinlerken seçeneklere göz atmak, duyduğunuz seçeneği direkt işaretlemek iyi bir yöntem olabilir.

    fill in the blanks: ekranda gördüğümüz yazının bazı kelimeleri yerinde kutucuklar var, aynı metni dinleyip boş kutucuklar yerine gelmesi gereken kelimeleri yazıyoruz. ben bir yandan dinlerken bir yandan not aldım, konuşma parçası bitince de boşlukları doldurdum. zaman buna olanak sağlayacak kadar uzun. o yüzden direkt boşluğu doldurmaya uğraşmaya gerek yok.

    highlight correct summary: bir dinleme yapıp sonrasında özetini seçmeye çalışıyoruz. genelde dört seçenekten ikisi direkt elenebiliyor ancak kalan seçeneklerden yanlış olanla doğru olanı ayıran husus genelde küçük bir detay olduğu için detaylara dikkat etmek önemli.

    multiple choice, choose single answer: kısa bir dinleme yapıp doğru seçeneği bulmaya çalışıyoruz. mümkünse parça başlamadan önce soruyu okuyabilirseniz dinleme yaparken cevabı daha rahat bulabilmenizi sağlayacaktır.

    select missing word: bu ilginç bir bölüm. bir konuşma dinliyorsunuz. 25-30 saniyelik bu dinlemenin son 1-2 saniyesi bip sesiyle kesiliyor ve sizden kesilen bölümü bulmanız isteniyor. o yüzden anlatılanlara ve içeriğe hakim olmak önemli. tabi en önemli kısım ise son bir, iki cümle.

    highlight incorrect words: görece kolay bir bölüm. ekranda gördüğünüz bir yazıyı bir yandan dinliyorsunuz. ancak ekranda gördüklerinizle bazı kelimeler uyuşmuyor, bunları mouse ile işaretliyorsunuz. mouse işaretçisi ile direkt dinlerken kelime kelime takip edip farklılık gördüğünüz anda tıklamak en mantıklı yöntem sanıyorum.

    write from dictation: dinlediğimiz bir cümleyi yazmamız isteniyor. açıkçası ben burada direkt cümleyi ekrana yazmayı seçtim. tek bir cümleden bahsettiğimiz için önce kağıda geçirip sonra oradan ekrana yazmak çok vakit alacaktı. duyduğunuz cümlenin dilbilgisi açısından düzgün olması gerektiğini unutmayın. dolayısıyla cümleyi yazdıktan sonra zamanları, çoğul eklerini, iyelikleri vb. kontrol etmenizde fayda var.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap