6 entry daha
  • medeni hukuk profesörü kıymetli hocamdır. dört yıllık hukuk fakültesi eğitimimde geriye dönüp baktığımda mesleki donanımı, iletişim kabiliyeti, insana ve öğrenciye saygısıyla gerçekten saygıdeğer ve öğrencisi olarak bende iz bırakmış ender hocalarımızdandır.

    şükran şıpka'nın sözde kumalığın meşrulaştırılması gerektiğine işaret ettiği söylenen açıklaması ile ilgili haber başlığını ilk okuduğumda, daha konuyu araştırmadan bile "çarpıtılmıştır" dedim. açıp okuduğumda ise yanılmadığımı gördüm. ilkokulda türkçe derslerinde yapılan metin okumalarındaki "okuduğumuzu anladık mı" pratiklerinin önemini bu yaşta bir kez daha sayesinde görmüş bulunmaktayız. şükran hocamızı yedirmeyiz *aşağıda ise kendisinin basın açıklamasına yer veriyorum.

    "sayın prof dr. şükran şıpka hocamızın geçtiğimiz günlerde basında çıkan spekülatif haberle ilgili açıklamasıdır.
    dinlediğini / okuduğunu anlamayan veya anlamak işine gelmeyen editör ve okurlara ...
    istanbul, 21.04.2017
    basın açıklaması ve kamuoyuna duyuru
    bugün bazı internet gazetelerinde ve sosyal medyada yer alan bir haberde, şahsıma ithafen; “kadın hukukçudan şok öneri: kumalık medeni kanun’a girsin” ve “....skandal açıklama: kumalık türk tipi taşıyıcı anneliktir” şeklinde başlıklar atılmıştır. bu başlıklar, yapay döllenme ve hukuki sorunlar konusunda basına verdiğim beyanatın içeriği ile asla aynı değildir ve tamamen çarpıtılmıştır.
    üniversitemizde öğrenci kulüplerinin düzenlediği bir etkinlikte yapay döllenme yöntemleri ve bunlardan doğan hukuki sorunlar tartışılmıştır. bu tıbbi yöntemlerden biri olan taşıyıcı annelik yönteminin türkiye’de yasal olmadığını açıklarken türkiye’deki bir sosyal yaraya da dokunmak istedim. kumalık olgusunu ve çocuğu olamayan kadınların, eşlerinin kuma getirmelerine izin vermek zorunda kaldıklarını ve bunun da bir nevi türk tipi taşıyıcı annelik olduğunu ironik olarak belirttim. bu ifadelerim yazı içeriğinde çok net olmasına rağmen, sadece başlığı okuyan bir kişi kumalık olgusuna izin verilmesini ve bunun medeni kanunda düzenlenmesini önermişim gibi bir yanılgıya düşecektir.
    35 yıllık bir medeni hukuk öğretim üyesi olarak türkiye’de kadın hakları konusunda birçok bilimsel çalışma yaptım, bu çalışmalarımı ülkemin her yerinde anlatmaya çalıştım ve barolar bünyesindeki kadın hakları çalışmalarına destek verdim. cumhuriyet döneminin en önemli lâik kanunlarından olan medeni kanunumuzun tek eşlilik ve resmi nikâh kurallarını derslerimde ve her ortamda şiddetle savunan bir hukukçuyum. hukuk camiasında beni tanıyan meslektaşlarımın ve yakınlarımın bu başlığa itibar etmeyeceğine yürekten inanıyorum.
    bir bilimsel etkinliğimiz esnasında yaptığım açıklama içeriğinin çarpıtılarak, şahsımı ve mesleki kimliğimi derinden yaralayan başlıklar atılarak sosyal medyada yer almasını şiddetle kınıyorum.
    bu yayını yanlış başlıkla manşete taşıyan yayın organları hakkında her türlü yasal işlemi başlatacağım.
    ayrıca yayının bu çarpık manşetinden yola çıkarak, sosyal medyada aleyhime yapılan eleştiri ve hakaretlerin de kişilik haklarıma saldırı olduğunu ve buna son verilmesini, aksi takdirde her türlü yasal hakkımı kullanacağımı kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım.
    prof.dr. şükran şıpka"
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap