1124 entry daha
  • biraz da ben karalamak istiyorum bireysel emeklilik sistemi ile ilgili olarak. sonunda soyleyecegim seyi simdiden soyleyip kendi capimda analizimi yapmak istiyorum. ben 10 yil boyunca parasina dokunmayacagina emin olan herkesin kesinlikle dahil olmasi gerektigini dusunuyorum.

    simdi yatirimcilarimizi/emeklililikte ek gelir hedefleyenleri kategorilendirelim.
    1- ben bu isi 56 yasindan sonra ekstra bir emekli ayligi elde etmek icin yapiyorum. 56 yasinda emekli olup, tum parami alacagim ya da kendime emekli ayligi baglatacagim. ----------> dogru yerdesiniz.
    2- ben 56 yi bekleyemem. ama 10 sene sabredebilirim. 10 sene boyunca bu paraya dokunmak istemiyorum. 10 sene sonra biriken paramla ev/araba/master alacagim/yapacagim. ----------> burayi segmente etmemiz lazim. 2 segmente ayiriyoruz.
    2a- cok guvendigim bir insan var 10 sene sonra min 56 yasinda olacak. (bkz: anne) (bkz: baba). bu insanlar 10 sene sonra bu parayi bana kesin verirler. ----------> dogru yerdesiniz.
    2b- ısin icine para girerse babama bile guvenmem. 10 senelik yatirim yapabilirim ama kimsenin uzerine emeklilik vs yapamam. ----------> lutfen kapiyi cikarken kapatiniz. bundan sonrasini okumayiniz.
    3- 10 sene vs bekleyemem ben. yarin ne yapacagimi bilmiyorum 10 senelik plan yapamam. ----------> lutfen kapiyi cikarken kapatiniz. bundan sonrasini okumayiniz.

    bundan sonrasini zaten okuyorsaniz 1 ve 2a grubundasiniz diye dusunuyorum. buradan sonraki bolum bu gruptakiler icin birer analiz ve tavsiye olacaktir.

    kendimden ornekleyerek ilerlemek istiyorum. hem 1'e hem de 2a grubuna dahilim. yani hem kendi adima bir emeklilik yaptirdim(emekliligimde ek gelirim olsun istiyorum), hem de 10 sene sonra ev alirken kullanmak uzere babamin uzerine bir emeklilik hesabi actirdim. allianz ile calisiyorum ama butun emeklilik firmalarinin hemen hemen ayni urun gami mevcut. ıstediginizle calisabilirsiniz.

    simdi madem ki yatirim yapacagiz, yatirimimizi takip etmemiz ve gerekli durumlarda aksiyon alabilmeliyiz. bunun icin 2 adet aracimiz var. birincisi herkese acik olan (bkz: tefas) kurumunun gunluk olarak her bir emeklilik fonunun degerini, yatirimci sayisini, buyuklugunu v.b. gosteren datamiz. datayi goster cocugum burada dahil oldugunuz emeklilik fonu ya da fonlarinin butun bilgilerini gunluk olarak bulabilirsiniz. bu ne isimize yarayacak? oncelikle bu data ile emeklilik piyasasinda neler olup neler bitiyor, hangi fon daha cok deger kazanmis gibi aksiyon almamiza yardim edecek bilgiye ulasmis olacagiz. buradaki rakamlara fon isletim gider kesintisi ve yonetim gider kesintisi dahildir. yani gordugunuz rakamlar uzerinden fon isletim gider ve yonetim gider kesintisi alinmayacaktir. zaten bu giderler dusulerek fonun degeri olusmustur. yukarida cok fazla sayida bu giderlerden bahsedilmis. bu giderler olmasina ragmen cok iyi performans gosteren fonlar var.

    aksiyon alma butonunu goster cocugum allianz ile calistigim icin allianza ait fonlari bir excelde gunluk olarak takip ediyorum. gunluk olarak dediysem ayda 1 yukarida ki spk'nin sitesine gidip datayi indirip, excelime koyuyorum. resimde gordugunzu data bugun itibariyledir. resimde de gordugunuz uzere bu yil "buyume amacli hisse senedi fonu" bayragi onde goturmekte. buna son 1 yil ve uzeri olarak bakacak olursak "ikinci esnek emeklilik fonu" bayragi onde tasiyor. bu iki fonla ilgili bilgi isterseniz, birincisi "buyume amacli hisse senedi fonu" portfoyun en az %80'ini imkb'de islem goren hisse senetlerine yatirim yapmakta. bu oran su an %98. ıkincisi "ikinci esnek emeklilik fonu" portföyünün en az %70 ini yabancı teknoloji ortaklık paylarına yatırim yapmakta. bu oran su an %86. yani bu fon senin parani aliyor, gidiyor amerikaya (bkz: nasdaq) facebook'a amazon'a apple'a paypal'a yatirim yapiyor. bir diger ifade ile senin paran dolar olarak yatirima yonlendiriliyor. bu fonlarin detayi ile ilgili de emeklilik sirketinin sitesinde detayli sekilde hangi fon neye yatirim yapar bilgisinie bulabiirsiniz. allianz icin detayi paylasiyorum. paylas cocugum tekrar vurgulamak istiyorum. bence butun emeklilik sirketleri ayni. hepsinde ayni urunler var. elimde allianz oldugu icin (bkz: hazirda var) buraya koyuyorum. dilerseniz paranizi altina (altin emeklilik yatirim fonu), temettu veren hisse senetlerine (bıst temettü endeksi emeklilik yatırım fonu) gibi farkli fonlara yatirabilirsiniz. ılgilenenler icin kendi tuttugum exceli burada paylasiyorum.

    bir diger aracimiz ise emeklilik sirketimizin online hizmeti. tipki bankalarimizin var olan online bankaciligi. buraya arada bir giris yapip, fonumuzun durumunu orada da gorebiliriz. resimde de gordugunuz uzere bu gune kadar 27.210 lira para yatirmisim(cebimden cikan -1818 i henuz fona gecmedi) ve su anki degeri 41.040 lira. bunun 8.870 lirasi tamamen yatirdigim paranin degerlenmesi ile olusmus. (33%) evet bir miktar kredi katimdan odedigim icin word puanlarimda emeklilik hesabina gitmis. diger taraftan hic bir sey yapmadan devlet baba da 6.495 benim icin koymus. nasil bu hale geldi derseniz ben fonlarimin hepsini alr fonuna koydum. yani nasdaq'ta yatirim yaptim. tabiki bu degerlenmenin onemli bir bolumu son bir yilda dolarda olan yukselis. son bir yilda bu fon dolar cinsinden %17, tl cinsinden %48 deger kazandi. dolar cinsinden getirilere bakmakta her zaman yarar var. daha saglikli sonuclar veriyor.

    bu yukarida yazili olan bilgiler babamin uzerine yaptigim emeklilige ait olan bilgiler. kendi adima yaptigimda da benzer oranlar gecerli. su siralar riskli gordugum icin dolarda kalmanin faydali olacagini dusunuyorum ve fonumu alr'den cikarmayi dusunmuyorum ama siz derseniz ki ben altina koyucam, ya da bist'de degerlendiricem ya da temettu veren hisselere koyucam ya da gelir amacli borclanma araclarina koyucam. butun bunlar secenekler dahilinde. gunluk finansal hayatta yapabileceginiz hemen hemen butun yatirim turlerine emeklilik sisteminde de ulasabilirsiniz.

    ayrica 6 yildan sonra odediginiz fon isletim gider kesintileri size geri odenmeye baslayacak.geri ode cocugum bu demektir ki getiriniz 6 yildan sonra daha da artacak.

    henuz 3. yilimdayim ve 2023'de babam emeklilige hak kazanacak. hedefim 80 - 100 bin dolarin elime gecmesi. en basta yaptigim gruplamaya gore herkesin bu siteme zorla ya da gonul rizasiyla girmesini tavsiye ediyorum. sorusu olan ya da yaptigim exceli almak isteyen olursa yesillendirebilir. boyutu biraz yuklu gibi ama gonderebilirim sanirim exeli.

    edit(04/08/2017): 53k son bir update amaciyla paylasiyorum. ahanda burada
    edit(04/10/2017): 59k update https://i.hizliresim.com/a1my94.jpg
    edit(15/01/2018): 71k update https://i.hizliresim.com/1j2abp.jpg ekim sonundan beri altin fonunda oldugumu belirtmem lazim (amz kodlu fon allianz'da)
    edit(05/04/2018): 83k update 05/04/2018 update
    edit(13/08/2018): 117k update 13/08/2018 update
    edit(19/09/2018): 140k update 19/09/2018 update 19/09/2018 itibariyle yatirdigim 62.544tl, 65.824tl getirerek %100'un uzerinde getiriye ulastim 3 yilda. bir diger ifadeyle agustos 2013 de basladigim emeklilik hesabim 3 yil icinde yatirdigimdan fazla getiri sundu. babam adina actirdigim emeklilik hesabimda onumuzdeki 7 yil icinde 80kusd'ye ulasmak icin biraz daha altin fonunda bekleme yapacagim. su an 22k usd'deyim. portfoyum 3 yilda oldukca iyi buyudugu icin, buyumesi gecmisteki 3 yila kiyasla onumuzdeki 7 yilda daha hizli olacak.

    edit(27/12/2018): 136k update 27/12/2018 update 19 eylul'den bu gune altinin tl cinsinden deger kaybetmesi, portfoyumun degerini 140k'dan 136k'ya indirdi. ancak portfoyumu usd olarak inceledigim icin, portfoyumun degeri 22k'dan 26k'ya cikti. bu 4k'lik artisin 1.5k'si(aylik 2559tl yatiriyorum toplamda 3 ay boyunca 7677tl = 1.5k usd yatirdim) benim bu donemdeki odemelerimden kaynakli, geriye kalan 2.5k ise, bir miktar word puan aktarimi, devlet katkisi ve altinin dolar cinsinden getirisi kaynakli. toplamda dolar cinsinden %11 deger kazandi portfoyum. (2.5/22 = %11). sımdilik altinda kalmaya devam edecegim. ne olacagini kestirmek gercekten guc ama ons altinin daha da artacagina oynamak istiyorum.

    edit (2018 kapanis): 141k update2018 kapanis gordugunuz gibi 2018 yili sonunda portfoy buyuklugum 26k usd'ye(kur 5.3893) ulasti. bir onceki entrimden bu yana, 5kk'lik(tl cinsinden) artisin sebebi aralik basinda yatirdigim katki payinin ay sonunda portfoye dahil edilmesi ve devlet katkilarinin hesabima gecmesi.bakiniz
    bundan sonraki analizim mart sonunda olacak. eger o zamana kadar ekstrem bir durum olmaz ise, bir sonraki analizimi nisan ayinin ilk haftasi yapacagim. su an amz altin fonundayim. daha once yazdigim gibi bir muddet daha altinda kalmak istiyorum. ılerleyen donemde fikrim degisirse, ayrica buraya yaptigim degisikligi yazacagim. yatirim tavsiyesi degildir.

    edit (01/04/2019): 155k update 2019 ilk ceyrek kapanis portfoy buyuklugumuz 27.5k usd'ye (kur: 5.65) ulasti. bir onceki entrimden bu yana 16k(tl cinsinden) ve 1.5k (usd cinsinden)artisin sebepleri:

    1) 2019 yilinda yatirdigim 7.7k tl, devlet baba(1.3k tl) ve world puanlarim (96tl).

    ***toplamda 9.1k tl yapiyor. ***

    2) icinde bulundugum amz-altin fonunun degerlenmesi: ilk ceyrekte 7k lik artis (16k-9.1k) sadece bu fonun artisindan kaynaklanmis.
    altin dolara bagli bir emtia oldugu icin, dolar artisi da tabiki bunda etkili. dolar bu donemde %3.7 artis gostermis (6.06 vs 6.29)
    2019 ilk ceyrekte ons altin cok fazla degerlenmedigi icin, portfoyumun tl bazinda buyumesinin yegane sebebi dolardaki kur artisi diyebilirim.

    daha once, babamin uzerine olan bu emeklilik planindan 2023 sonunda 80k usd'ye ulasma gibi bir amacim vardi. tabi bunu soyledigimde dolar 3.9'larda idi. 1 sene once ayda ortalama 640-650 usd yatiriyor iken bu rakam kur artisindan dolayi su an 455-460 usd.

    80k usd ye ulasabilmek icin daha fazla yatirmam gerekiyor ama boyle bir sey mumkun degil. dolayisiyla onumuzdeki donemde 80k usd lik hedefimi guncellemem gerekecek.

    herhangi bir olagan disi durum olmadigi takdirde, 1 temmuz'da gorusmek uzere.

    edit (01/07/2019): daha once (#88401012) paylastigim portfoydeki son durumumu 1 temmuz icin tekrar degerlendirmek adina paylasiyorum. 185k update. portfoy buyuklugumuz 32.1k usd'ye ulasti. (kur: 5.76) 2019 yariyil kapanis 1 nisan'dan bu yana 30k(tl cinsinden) ve 4.6k(usd cinsinden) artisin sebepleri:

    1-) ikinci ceyrekte yatirdigim 7.7k, devlet baba(2.7k) ve world puanlarim(322tl).

    ***toplamda 10.7k tl yapiyor. ***

    2-) icinde bulundugum amz-altin fonu degerlenmesi: amz fonu 1 nisan - 1 temmuz tarihi araliginda 11.35% deger kazandi. bu oran usd cinsinden 8.9%. altinin ons fiyati bu donemde 8% den daha fazla artti.detaylar icin ilgili fon ve tarih araligini secip, inceleyebilirsiniz.

    3-) icinde mecburen bulundugum amf - katki emeklilik fonu(devlet katkisi burada birikiyor): 1 nisan - 1 temmuz tarihi araliginda 14.96% deger kazandi. bu oran usd cinsinden 12.42%. devlet tahvilleri bu donemde degerlendi. dolarin stabil kalmasiyla da dolar cinsinden getiri 12%' yi gecti.

    ozetle, hem altinin ons cinsinden degerlenmesi, hem devlet katkisinin bu donemde degerlenmesi portfoyumu beni yeterince tatmin edecek kadar buyuttu.

    ayrica biraz daha analitik bakabilmek adina bir calisma yaptim. ilgili dosyayi
    inceleyebilirsiniz.

    bugune kadar odedigim tum katki paylarini excelde tarihleri ile birlikte kaydettim. o gunku dolar kuru ile dolar cinsinden degerlerini hespaladim. ayrica agirlikli ortalama vademi hesapladim. sonuc olarak portfoyumun getisini yillik cinsten (cagr - compound annual growth rate) hesapladim. hesaplamalar ilgili dosyada mevcut.

    ilgili analiz sonucunda 56% tl cinsinden, 18.8% dolar cinsinden cagr'e sahibim. beni yeterince mutlu eden bir oran.

    ortalama vadem su an icin tl cinsinden 1.7 yil, $ cinsinden 2 yil.

    ufak not: hesaplamada world puan ve devlet katkisi odemeleri tamamen gelir tarafinda gozukmekte. cebimden para cikmadigi icin, bu tutarlarin hepsi kar tarafinda.

    edit(01/10/2019): (bkz: #96019445)
    edit(06/01/2020): (bkz: #100138112)
    edit(01/04/2020): (bkz: #104540087)
    edit(01/10/2020): (bkz: #113720619)
    edit(01/04/2021): (bkz: #121431323)
    edit(01/07/2021): (bkz: #125243831)
    edit(01/10/2021): (bkz: #128616912)
    edit(01/04/2022): (bkz: #135660890)
    edit(01/04/2023): (bkz: #150864058)
    edit(01/07/2023):(bkz: #153984105)
1747 entry daha
hesabın var mı? giriş yap