2 entry daha
  • gate sahne sanatları'nın sanırım ilk işi, prodüksiyon olarak.

    uzun süre "seçmelere gelin, seçmelere bekleriz" diye duyurular yaptılar geçen sene. birkaç öğrencimi yönlendirdim, provalar için para ödenmesi gerektiği söylenmiş.
    yani sanatçı olarak gidiyorsun, seçmelere giriyorsun, ekibe seçilirsen 4 ay boyunca "eğitilmek" için para ödüyorsun.
    hayatımda duymadım böyle bir şey, ki konservatuar yıllarım seçmelerle vırt zırtla geçti.

    sonra sahnelenmeye başladığında bu işi yaratan karı-koca'nın bir röportajına rastladım.. müthiş burnu havalarda bir tonla konuşmuşlardı maalesef.
    "yurtdıışında harika müzikaller var. nasıl yapılıyor, biz niye yapamıyoruz dedik. türkiye'de sanatçılar böyle şeylere cesaret edemiyorlar, biz ettik. herkes yerinde oturuyor, biz oturmadık yaptık (oyunculardan para alarak ben de yaparım, ayrı).. " gibi...

    bir noktada da şöyle bir şey diyordu hatun; "bizim ekibimizde avukatlar, doktorlar bile var. kimi davasını bırakıp provaya geldi, kimi nöbetini bitirip koştu..."

    bu iki ifade, türkiye'de neden iyi iş yapılamadığını zaten özetlemiş. ki bu yapılan iş de "iyi"likten çok çok ama çok uzak.
    hanımefendi bunun cevabını kendi vermiş...

    1- insanlardan (ki çoğu öğrenci) müzikalde oynasınlar diye para alınmaya kalkılırsa, "iyi" iş filan olmaz, amatörlere kalırsınız.

    2-konservatuar öğrencileri ve mezunları kadrosuzluktan, ülkede opera-bale kalmamış olmasından aç gezerken, gidip avukatları doktorları alırsan (paraları olduğu için), o "ay niye bizim ülkede böyle şeyler yapılamıyor" dediğin gösteriler imkanı yok yapılamaz zaten.

    özetle; oyuncunun parasıyla sahnelenen müzikaldir.
    oyuncuların da, maalesef oyuncu, dansçı veya şarkıcı olmadığı "müzikal(!)dir.
hesabın var mı? giriş yap