3 entry daha
  • nevzuhur bir trollük örneği..

    "düzen" ve "sistem" eleştirisi yapanların hiçbiri, yerine kurulmasını uygun gördükleri yeni düzenin de kendini korumak için sıradan insandan daha yetkili, güçlü insanlar, muhafızlar yaratacağını niyeyse söylemezler..

    hasbelkader lafı açılırsa tumturaklı bir adalet, eşitlik, hak, hukuk nutku çekip bunların savunucusu olacak yeni düzenin yılmaz (ama karikatürize) neferleriyle, sistemin kendisinin üreteceği birbirini denetleyen farklı kurumları, yapıları hakkında konuşur dururlar..

    yeni de olsa, eski de olsa, adı üstünde; bir "düzen", düzen olarak kalabilmek için işleyişini bozma ihtimali olan şeylere karşı tedbirler almak zorundadır.. bu tedbirlerin uygulanması için de insandan üstün insanlar yaratır.. savcı gibi, polis gibi, kaymakam gibi, belediye başkanı gibi, hakim gibi, doktor gibi, öğretmen gibi, vali gibi görevlilere yüklenen, senin benim söz hakkımızın olmadığı konularda karar verme ve bu kararı cebren uygulatma (bu cebrin şekli ve miktarı yasalarla belirlenir) hakkına sahip olan insanlar..

    ne oldu, iş gelip toplumsal ahlak seviyesine ve temelde insan kalitesine döndü mü şimdi..?

    uzatmaya gerek yok; biz bunları daha önce kitaplarımızda ayrıntılarıyla yazdık.. (bkz: devlet/#39695375)

    şimdi güzel kardeşim, oturduğun yerden doğrul ve beni dikkatle dinle;

    senin, adını ağzına salavatla alman gereken ve yaşar usta tiplemesiyle canlandırılan gerçek insanların düzenle, devletle, ihtilalle, sınıf çatışmasıyla, hatta makam ve parayla bile işleri olmaz.. komşularının derdiyle dertlenen, işyerindeki arkadaşlarının sorunlarını çözmeye çalışan, daha karmaşık problemlere yol açmamak için, yani onların yoksul evlerinde çorba kaynamaya devam etsin diye işçileri patrona karşı ayaklanmaktan alıkoyan, küçük hayatlar yaşayan ama yaşadıkları o küçücük çemberi güzelleştiren insanlardır bunlar.. bu filmin de dahil olduğu dönemde, farklı filmlerde de olsa aslında hep aynı karakteri canlandıran o eli öpülesi oyuncunun* * * ağzından, boyundan büyük laflar eden senin gibilere "atma ziya" diyecek kadar görmüş geçirmiş insanlardır.. boynunda fularıyla konuşan bu sistem eleştirmenleri kadar ansiklopedik bilgi sahibi değillerdir belki ama doğruyu yanlışı ayırt edecek sağduyu ve irfan, ancak yaşar usta tiplemesiyle canlandırılıp resmedilen o yüksek ruha sahip insanlarda vardır.. artık nesilleri iyice tükenen ve meydan sizin gibi haddini bilmezlere kaldığı için iyice kovuğuna çekilen bu insanlara her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var bu gün..

    o çok önemsedikleri "düzen", sağcısıyla solcusuyla bu çok bilmiş gözlüklü şirin'lerle ekürileri saim bey'lerin olsun..

    yaşar ustamın sofrasına gelen kalaylı tenceredeki fasulye ve onun hoşsohbeti bize yeter..

    dokunma yaşar ustama.. dokunma sevdiklerime.. eğer onların kılına zarar gelirse ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemiş olan ben, sahlanankoc, hiç düşünmeden çeker vururum seni..! anlıyor musun..? vururum ve dönüp arkama bakmam bile..!
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap