48 entry daha
  • imdi son dönem toprak ile uğraşan biri olarak iki kelam edelim;

    1- daha önce de yazdım türkiye nin o övündüğü köprüler,havalimanları,cartlar curtların toplam yatırım maliyeti 45 milyar dolares, bayer monsanto'nun tohum bölümünü 66 milyar dolarese satın aldı.firmayı değil sadece tohum bölümünü.

    2- hızla artan ve ne işi yarayacağını anlamadığım nüfusu beslemek lazım oysa son dönem köylü kardeşlerimizin en iyi yaptığı şey para getiren arazileri satmak ve parasını yemek. bu hızla giderse ege de trakya da akdeniz bölgesinde tarım yapan köy kalmayacak. iç anadolu zaten kurumak üzere.

    3- bu anda türkiyede tarım yapan sıradan çiftci türkiyenin en eğitimsiz kişilerindendir dolayısı ile etkin tarım yapamıyorlar çünkü gerçekte yaptıkları işi tam olarak bilmiyorlar,akıllı algısı açık olan zaten iyi kötü hepimiz gibi geçimini az çok sağlıyor. pek çok çifci yaptıkları iş ile alakalı bir eğitim almış değiller, tek bir yazılı kaynak okumuş değiller.eğitim dedikleri kendilerine tohum,ilaç suni gübre ,traktör satan adamın dedikleri ile sınırlı, pek çoğu atadan kalan birikimi kitaplaştırmadan unuttu gitti bile. yani atadan kalan tohumun değeri onlar için kayboldu. bu arada gençler köyleri terk ettiği için tarım arazisi köylerde azalıyor bi zatihi köyler azalıyor, pek çoğu metruk bina dolu.

    4- türkiye tarım ürünlerinin ekserisini seralardan ve zaten o amanın dediğiniz tohumlardan elde ediyor,kışın kapya biber,domates ,patlıcan,salatalık yiyorsunuz hiçbirinizin aklına ulen bu sebzeler neden oniki ay da var diye gelmiyor. şehirlerde ürün çeşitliği bile oldukça azaldı, tüm salatalıklar aynı,domatesler aynı,kabaklar aynı.

    5-diğer taraftan tarım zaten bir dönüşümdür misal patates 1800 ler civarı türkiye ye geldi yani zaten o anlamda yerli dediğiniz tohumun ne kadar yerli olduğu ayrıca tartışılır.domates'i inkalar yerli hale getirdi hangi andolunun hangi yerli domates tohumu,çeri domatesi küçüklüğünden hatırlıyan aranızda otuz yaş ve üstü kim var? brüksel lahanası,brokoli,kivi ve avakadoya hiç girmeyelim. kinoa yiyorsunuz ulen. yani ürünler değişiyor.

    6-bu ülke bu kafa ile tarım yapamaz hale gelmek üzere dünya farklı tarım çeşitleri araştırıyor,şehirde tarım,arka bahçede tarım,topraksız tarım,adam dam da bal arısı bakıyor,bal hasat ediyor, mümkün olan her toprağı etkili kullanmaya çalışıyor biz tarım arazilerine villa yapıp çim dikiyoruz. tohumdan önce buna söylenin.

    7- tarım yapacaksanız araştırın, you tube'te dünya kadar amatör ve yarı profesyonel ufuk açıcı videolar var. bir sürü kitaplar var misal perma kültür bahçeleri toby hemeway. okuyun belki villa bahçesini geri dönüştürürsünüz.

    8- misal reisimiz no dig charles dowding'in mottosu ne diyor healthy soil fewer weeds.sağlıklı toprak az yabani ot ,toprağınızdan solucanınız eksik olmasın diyor. elin çifcisi okuduğu bir kitapdan esinlenip yeni bir üretim tarzı geliştirip bunu kitaplaştırırken bizim çifcimiz eğer okumuş insanlardan meydana gelmez ise ne yerli tohum kalır, ne tarım.

    9- imkanınız varsa toprak alın tarım yapın,ufak da olsa,balkonda da olsa, misal topraksız tarım'a ilgi duyun ,topraksız tarım ve bitki besleme teknikleri editör: prof.dr.dilek anaç , altı hocanın ortak eseri boru değil, kaynak var yani,araştırın. hollanda da sanayi bölgelerinde fabrika binası alıp fabrikada atmosfere muhatap olmadan marul yetiştiren adamlar var.yani tarım çok hızlı başkalaşıyor,ıyyy demeyin avrupa ya gidince o yeşillikleri afiyetle yiyorsunuz.

    10- her şeye karşı çıkmayın, alanınızı korumak demek işbirliği yapmamak demek değildir. tarım bizatihi dönüşüm demektir.

    11- gdo konusu bugün için sakıncalıdır ama yarın gdo'lu tarım ürünleri farklı şekilde kullanılıp insanı tedavi eder hale de gelebilir,okuyun annem,gazetelerde yazılan sloganları değil tarım hakkında yazılan kitapları okuyun.

    12-çocuk genetik mühensidi oldu,gelecek genetikte diyorsunuz ya, gdo genetiği değiştirilmiş organizma demek. misal mars'a gideceksen ve orada koloni kuracaksan ihtiyacın olan tohum muhtemelen farklı olacaktır. eğer sen tohum elde etmek istiyorsan kimse gelip eline vurmuyor. çalışın tohum takasları var, katılın.ülkede sanılandan çok yerli tohum var araştırın.

    13-gdo'dan önce korkun ,kabul ben de çekiniyorum ama öğrenin de peşin fikirli olmayın. elalemin adamı 3 dönüm alanda ektiği ile 20 bin pound kazanıyor,kanada da bir dönüm arazi de yoğun bir şekilde sadece organik malzeme kullanarak tarım yapan insanlar var ve geçimini bundan sağlıyor,komşusunun bahçesini kiralayıp tarım yapan var. belki kazanılan para denizde tekne almaz ama farklı bir yaşayış şekli.

    14-ekin dikin sonra söylenin,raised bed gardening yapın zor değil,hayat madem boktan ,inek bokunun içinde domates yetiştirin tabii önce bekleyin kompost olsun.

    15-atam ne demiş türk öğün çalış güven, hülasa önce çalışın,ekin ,hasat edin sonra söylenirsiniz.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap