3 entry daha
  • kazım balaban nasıl ucuz ekmek satıyor ?

    türk halkının en önemli gıdası olan ekmek fiyatı sürekli tartışma konusu olmuştur. özellikle ekmek fiyatlarının maliyetinin altında olduğuna dair iddialar gerçeği yansıtmadığı gibi bazı fırıncıların ticari yetenekten yoksun bir şekilde ekmek maliyetlerini düşürememesi, halkın bu fırıncıların gereksiz maliyetlerini üstlenmesine sebep olmaktadır.

    bu bağlamda ekmek maliyetlerini irdelemek amacıyla ekmek fiyatını etkileyen unsurları 2 ana başlıkta incelemek mümkündür.

    1. üretim maliyeti
    2. dağıtım maliyeti

    üretim maliyetinin ana girdileri;
    1. un, maya, su vb.
    2. yakıt, bakım ve onarım,
    3. personel
    şeklinde sıralayabiliriz. bu maliyetlerde tasarruf imkanı genellikle kısıtlı olmaktadır.

    dağıtım maliyetleri;
    1. dağıtım araçları (kamyonet) ve bunların yakıt ve bakım giderleri,
    2. dağıtım personeli
    3. bayi maliyetleri
    a. bayi iskontosu
    b. ekmek dolabı ve bakımı
    c. bayi tarafından gün sonunda iade edilen ekmek
    d. bayide bekleyen sermaye
    şeklinde sıralamak mümkündür.

    türkiye genelinde belediyelerin halk ekmek şirketleri haricinde ekmek üretimi genellikle küçük esnaf tarafından yapılmaktadır. tüketiciye ulaşan ekmeğin gereğinden fazla pahalı olmasının sebebi özellikle dağıtım maliyetidir. dağıtım maliyeti küçük esnaf için büyük bir maliyettir. özellikle rekabet nedeniyle bayilere verilen iskonto çoğu durumda fırıncının kârının üzerindedir. ayrıca yine rekabet nedeniyle bayiye vadeli satış yapılması da küçük esnaf olan fırıncıyı zorlayan bir maliyettir.

    bu bilgiler ışığında, kazım balaban, bilinçli bir tercih ile bayiye ekmek vermeden sadece ürettiği mekânda satış yaparak küçük esnaf için çok büyük bir gider kalemi olan dağıtım maliyetinden tasarruf etmektedir. ayrıca, bayiden dönen ekmek israfını da engel olmaktadır.

    yerinde satış sayesinde diğer fırıncılar gibi nakit sıkıntısı yaşamayan kazım balaban, peşin paranın pazarlık gücünü kullanarak üretim maliyetlerinden olan un, maya ve yakıt alımlarında da tasarruf etmektedir.
    bu tasarruflarını satış fiyatına yansıtarak halkın daha ucuz ekmeğe ulaşımını sağlamakta, düşük kâr ve yüksek satış ile ticari faaliyetini dengelemektedir.

    burada dikkat edilmesi gereken husus, fırıncıların yetersiz ticari kabiliyet nedeniyle yüksek maliyetlerinin halka yansıtılmasıdır. kazım balaban örnek bir model ile maliyetlerini düşürmüş ve bunu halkın yararına kullanmıştır. kazım balaban bu modeli diğer meslektaşlarına da tavsiye etmektedir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap