42 entry daha
  • dün 3. odtü sinirbilim günlerinde dinledim kendisini. aşkın nörobiyolojisi isimli sunumunu yaptı.(ki sunum adı kendi slaytlarında aşk etkisi diye yazıyordu) bir sonraki konuşma öne alındı, sebebi geç kalması mıdır bilmiyorum. konuşma başladı, önceki gün yrd. doç. dr. zeynep başgöze'nin anlattığı şeylerin neredeyse hepsinin tersini anlattı. zeynep hanım da yapılan araştırmalar "öyle" demese bile kişisel çıkarımların yanlışlığına ve bunun yayılmasına, dizayn edilen ve yayınlanan çalışmaların önyargısına değinmişti. hem de çok güzel değinmişti. oytun bey ise kadın ve erkek tamamen farklıdır, erkekler tek çekirdektir kadınlar çok çekirdektir, erkekler basittir çünkü öyle evrilmiştir, kadınlar multitasktır, kadınların beyin yapısı daha karmaşıktır erkekler öyle değildir, ilişkiyi canlı tutmak için ahmeti mehtap diye kaydedin sevgiliniz kıskansın, oksitosin spreyleri var onları kullanırsanız partneriniz sadık olur vs vs anlattı. (ki son çalışmalarda bunların hepsinin öyle olmadığını kanıtlayan güncel bulgular var)
    oytun bey dün öyle bir üslupla anlattı ki salon gülmekten kırıldı, anlattıklarının yarısından çoğu yanlıştı halbuki. keşke zeynep hocanın sunumu hemen oytun beyden sonra olsaydı da yanlış bilgiler ile dolmuş genç kafalar bir nebze sorgulasaydı sunumunu. sonra son konuşma için salonun %30u falan kaldı, stand up show değildi son konuşma, bilim dinlemek için kalmadı "seyirciler".
    etkinliği düzenleyen topluluklar her sunum yapan için ağaç dikmiş ve sertifikasını takdim ediyordu sunum sonrası, oytun beye de sundular, gayet kaba bir tavırla, eouu sertifika mı, ağaç mı diktiniz, para mı var içinde eouo gibi bir tepki verdi. sunucu öğrenci ne yapacağını bilemedi. sonra "fotoğraf çek bizi" diye emir verdi öğrenciye, kalabalığı arkasına alıp bir de güzel reklam fotoğrafı çektirdi, çıkarken diğer sunum başlamak üzere olmasına rağmen öğrencilerle gürültü yapa yapa, fotoğraf çekile çekile yine aynı kabalıkla salonda durdu, "çek gız hatıra kalır" deyip öğrencilerle fotoğraf çektirdi.
    ben sinirbilim günlerindeki tüm oturumlara katıldım, çok anlamadığım konuşmalar oldu, çok keyif aldığım konuşmalar oldu, çok güzel şeyler öğrendim, toplulukların ellerine sağlık, ama bu konuşmayı görmek/dinlemek beni etkinliğin sonunda ciddi anlamda üzdü. hele salonu hıncahınç dolduran şehir dışından gelen, moleküler biyoloji, tıp, psikoloji, hemşirelik okuyan seyircilerin oytun beyin gayet basitleştirilmiş ve yanlış bilgilerle dolu sunumunda kahkahalar atmaları, peşinden çıkıp gitmelerini gördükten sonra daha da üzüldüm. evet sunumun anlatım tarzı izleyiciyi bağlıyor, evet seyirciyi güldürmek her zaman için güzel bir şey ama bunu yaparken basitleşmemek gerek.
    toplulukların bu etkinlik için popüler bir isme ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum, cumartesi ilk oturumda bile salon tamamen doluydu. ha illaki güncel ve ilgi çekici bir konu anlatılsın, insanlar eğlensin istiyorlarsa bunu daha güncel bilimsel bilgilerle anlatacak bir konuşmacı ile yapmaları çok daha iyi olacaktır. zeynep başgöze'nin, esra mungan'ın konuşmaları çok keyifliydi mesela, bunu ciddiyetsiz bir tavır takınmadan başarabildiler.

    etkinlik sayfasını da ekleyeyim, merak edenler baksın: http://www.biyogen.org/sinirbilim
    topluluklara tekrar teşekkürler.
4051 entry daha
hesabın var mı? giriş yap