273 entry daha
  • başta söyleyeyim iyi bir imam hatip lisesinden mezun oldum ve şu an agnostikim (git-gel yaşadığım bir dönemin ardından, önce deist, sonra agnostik oldum). (normalde direkt mezun olduğum lise adına açılmış sayfaya yazacaktım ama sonra vazgeçtim).
    söylenecek o kadar çok şey var ki; nereden başlayacağımı bilmiyorum.

    muhafazakar bir aileden geliyorum. lise tercihini aile zoru ile değil, gidip okulu gezdiğim ve beğendiğim için kendi isteğimle yaptım. okulun fiziki imkanlarını beğenmiştim; belki de tek sebep buydu. imam hatipler hakkında aman aman bir bilgim yoktu. (okul sadece erkek öğrenci alıyordu ve yatılıydı. eğer birazcık işin içindeysen hangi okul olduğunu anlamışsındır zaten).

    ve şu söyleyeyim ki hayatımın en berbat dört senesini yaşadım. cehennemdi resmen. lisede intihar etmeyi düşündüğüm günler oluyordu. bunu yapmadıysam tek sebebi o zamanlar inançlı biri olmamdır herhalde. ama şu an zihinsel olarak çok sağlıklı olduğumu düşünüyorum.
    gelelim lisedeki problemlere (kendi gördüklerimi anlatacağım, sizinkiler farklı olabilir):
    1- okulda ciddi bir ispiyonculuk sistemi var. bir olay mı olmuş hemen ertesi gün idarenin kulağına gidiyor.
    2- namazlara katılım gönüllülük esasına değil zorunluluk esasına göre yapılıyor. (oraya giden zaten namaz kılan kişilerdir demeyin, isteyerek kılan bile bir süre sonra namazdan soğuyabiliyor)
    3- okulda verilen sayısal dersler çok yetersiz. okula matematik dehası olarak giren çocuklar bile sözel veya eşit ağırlık bölümler seçti. (doğru düzgün fizik kimya görmediği için seçmek zorunda kaldı daha doğrusu)
    4- okuldan mezun olanların büyük bir çoğunluğunun öz güven problemi yaşadıklarına eminim. karşı cinse yol sormasını bilmeyen insanlar bunlar...
    5- kuran ezberleri yapılmasına rağmen (şu an hepsini unuttum), anlamına hemen hemen hiç girilmiyor. papağan gibi tekrarlıyor öğrenciler sadece bunu.
    6- özellikle baba zoru ile gidenlerin büyük çoğunluğu dinden büyük oranda soğuyor, tanrıya küsüyor, kendini içkiye kıza veriyor. (dinle ilişkisini tamamen kesmiş biri olarak bunu kötü bulmuyorum ama yine de çocuğunuza baskı kurmadan önce birkaç kez daha düşünün derim. zaten en kaliteli ateistler falan hep buralardan falan çıkıyor diye düşünüyorum. çevremde çok var böyle...)
    7- verilen arapça eğitimi gramer odaklı ve bizim dönemden lisede doğru düzgün arapça öğrenmiş kimse yok. (sonradan değişmiş olabilir). ingilizce eğitimi arapçadan da kötü.
    8- genelde her şey ezbere dayalı. öğrenci hiçbir bilgiyi içselleştirmiyor.
    9- öğrencinin sosyal hayatı sıfıra yakın. hepsi ot gibi yaşayıp gidiyor. (eğer nargile içmeyi etkinlikten saymazsan...)
    10- ha birde veliniz okuldayken veli ile kanka olan iki yüzlü yavşak idareciler/ öğretmenler veliniz gidince bir anda gardiyana dönüyor. (ciddi ciddi bağırıp çağırma, yurtta sabah çocukları kapılara vurarak uyandırmalar falan... neler neler... o yaştaki çocuklar üzerinde nasıl bir psikolojik baskı oluşturduklarını anlatamam...) çocuklar ciddi sevgisiz büyüyor.
    11- her şey ama her şey tribüne yönelik: bir çocuk üniversite tercihi yapmayıp bir sene daha hazırlanacaktı... sonra müdür eğer tercih yapmazsan seni mezun etmem demişti. amaç: üniversiteye öğrenci sokma oranını %100 tutmak. orospu çocuğu... o bölümleri kazanan öğrencilerin kaçı kendi kapasitesi doğrultusunda tercih yaptı, kaçı bölümünden/ üniversitesinden memnun ona da bak istersen...
    12- doğru ne olursa olsun idarecilerdir. öğrencinin fikri sorulmaz kendini ifade etmesine izin verilmez. düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyorlar. (asla ve asla başaramayacaklar. izin vermeyeceğiz.)
    13- burada okuyan öğrenciler mezuniyet sonrası ciddi problemler yaşıyor. düşünsene dört sene bir fanusun içinde yaşamışlar... ideolojik olarak kendileri gibi düşünmeyen kimse ile tanışıp konuşmamışlar... normal bir lisede solcusu, kemalisti, şusu busu ile falan karşılaşacak iken burada dünyayı kendinden ibaret sanıyor. (hoş oradaki idareciler ve öğretmenler bile böyle... hatta bu kozmopolitliğe bile sahip olmayan bir çok üniversite(!) var günümüzde)
    14- okulda askeri bir disiplin var. hiçbir şekilde esnetilemez bir sistem... tamam, okula giriş saatlerini katı olması falan belki anlaşılabilir o yaştaki çocuklar için... ama en azından günün 11 saatinde de(1 sabah etütü/ 8 ders/ 2 akşam etütü) bir sırada oturmasını bekleyemezsin... bekleme bir zahmet... kaldı ki bu etütler bir işe yarasa gerçekten gam yemeyeceğim... sadece ve sadece zaman kaybı. zorla çocukları sınıflara tıkıp orada oturmasını sağlıyorlar. hocalar gelince sessiz oluyorlar sadece, sonra yine gırgır şamata... bari müzik / spor dersi falan olsa bazıları... gerçi haklarını yemeyeyim müzik dersleri spor imkanları var ama çocukların pestili çıkıyor zaten vakit bile bulamıyorlar ona...
    15- okulun öğrencilerine kendi ayakları üzerinde durmalarını teşvik eden bir şekilde eğitim verdiğini çok düşünmüyorum... dışarıdaki bir dershaneye gittiği için bile öğrenciler düşman olarak lanse edilebiliyor. halbuki o da bir birey değil mi? senin tapulu malın değil...
    16- okulda birkaç kadın öğretmen dışında herkes erkek olduğu için bunların hepsinin (öğrenciler, öğretmenler, idareciler) ağzı fena bozuktur. yarısı küfürsüz cümle kuramaz... (okula italyan lisesinden kızlar geldiğinde hepsinin ağzının suyu akarak cama yapışmasından falan bahsetmiyorum tabii. dünyaya doyurulmamış cinsellikleri ile bakan bu herifler size camide vaaz falan verecek ileride...)
    17- kendilerini sürekli olarak galatasaray lisesi ile falan kıyaslayan bu kafayı anlayamıyorum açıkçası... tiyatro festivalinde, müzik festivalinde, resim/ spor yarışmasında herhangi bir festivalde/ projede bir başarı mı göstermiş acaba öğrencileri?? ne yapmışlar ya acaba güzel kuran okuma yarışması kazanmak dışında??

    not: huzur agnostisizmde.
    not2: aklıma geldikçe yazarım.
105 entry daha
hesabın var mı? giriş yap