16467 entry daha
  • küçüklüğümüzden beri hani o çember içinde siyah - beyaz renklerin bulunduğu, bir dönem kolyelerini takmanın çok moda olduğu yin - yang felsefesinin anlamını "her iyinin içinde bir kötü, her kötünün içinde bir iyi vardır" şeklinde bilirdik.

    oysa ki bu felsefede koyu renkle temsil edilen yin kadını (ayrıca geceyi, ayı, ölümü); beyaz renkle temsil edilen yang erkeği (ayrıca hayatı, ateşi, suyu) ifade eder.

    bu felsefeyle çok benzer şeyleri carl gustav jung da söylemiş ve anima (kadın benliği) ve animus (erkek benliği) şeklinde iki kavram ortaya koyarak, her kadında bir animus ve her erkekte bir anima vardır demiş, insanın içindeki karşı cinsin egemen olmasına izin vermemesi ama onu da tamamen yadsımaması gerektiğini belirtmiştir. jung'a göre sağlıklı kişi içindeki karşı cinsi kabul eden, zaman zaman onun ortaya çıkmasına izin veren kişidir.

    örnek vermem gerekirse içindeki kadını yok sayan bir erkek aşırı maço olabilir veya içindeki kadına çok fazla izin veren bir erkek çok efemine olabilir. diğer yandan içindeki erkeği yadıyan bir kadın çok şuh olabilecekken, içindeki erkeğin baskın olmasına izin vern bir kadın çok erkeksi olabilir.

    son olarak felsefenin doğru adının ying-yang değil; yin-yang olduğunu söylemeyi borç bilirim.
25146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap