5 entry daha
  • "amerikalı meslektaşlar düşüncelerimizi karmaşık buluyor. buna şaşırmıyorum. çünkü amerika'da lisede felsefe okutulmaz. oysa bizde okutulur."

    fransız psikanaliz geleneğinin özgün yanını özetleyen bu cümlelerin önemi şudur ki, buradan hareket eden herhangi bir kimse insan ruhunu (psişe) başka bir söylem biçimi olan psikanaliz temelinde de okuyabilir. psişenin karmaşıklığı onu kültürün en eski zamanlarından itibaren düşünce nesnesi haline getirmiş ve sokrates'ten shakespeare'e, dostoyevski'den filozoflara kadar pek çok kimse bu karmaşanın üzerine eğilmiş ve onunla meşgul olmuşlardır. andre green'in cümleleri karmaşanın hakkını teslim etmek ve onu basite indirgememek, katı sınırlar içerisine mahkum etmemekle ilgili görünüyor bana. freud'un icat ettiği psikanalitik söylem görece yeni olsa da ardında devasa bir kültürel miras, birikmiş halde duran söylemler, yorumlar silsilesi vardır ve bu mirastan yüz çevirmeyen herhangi bir kimse için kültürün tüm örüntülerini bilinçdışı oluşumları temel alan psikanalitik söylemle okunması da mümkündür.

    psikanalizi felsefeye bağlamış değildir andre green ama bir ortaklık söz konusudur: düşünmek eylemi. psikanalist düşünmek konusunda felsefeden yardım alır, almalıdır da. keza yaratıcılık konusunda sanatçılardan yardım alması gerektiği gibi. o bunları harmanlar ve analizanın cümle zincirlerinde dile gelen bilinçdışına uyarlar: bilinçdışında dile gelen düşünce nedir? hangi mantıksal ya da kategorik yapıların işlerliğinin egemenliğindedir? sınırlar nerededir? bilinçdışı felsefi bir düşünüm nesnesi değildir fakat orada ne düşünüldüğünü kavrayabilmek için mantıktan, kategorilerden, ontolojiden, ahlak kuramlarından ve hatta lacan'da olduğu gibi matematikten, kümeler kuramından ya da topolojiden yardım alınmalıdır. bilinçdışının analizde ortaya çıkan mantığı öznel ve biricik olsa da, onu kuramlaştırmak için varolan felsefi kavramlar işlevsel bir öneme sahiptir.

    lacan'ın, bion'un, bollas'ın, andre green'in kitaplarının işi psikanalizle olmayanlar için de oldukça aydınlatıcı düşünceler barındırdığı fikrindeyim. düşünme eyleminin başka bir versiyonunu gösterirler her biri kendi tarzlarınca ve farklı düşünme yollarını görmek zenginleştiricidir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap