170 entry daha
  • 2017 versiyonu sanırım gördüğüm en iyi "live action" uyarlamalarından biriydi. en sevdiğim disney animasyonu galiba benim de acayip klişe olarak beauty and the beast'in 1991 versiyonu, belki the lion king ile başabaş giderler çünkü bizim kuşağa da bunlar denk düşüyor, frozen'da olsun, tangled'da olsun büyümüştük ve hatta yaşlanmıştık, biz bunları severiz. ama daha geçtiğimiz yıllarda özlediğim için bir kez daha izlemiştim ve yetişkinken bile müzikal kısmından keyif aldığımı fark etmiştim. emma watson'un belle'i canlandırdığı versiyonunu gerçekten hiç merak etmemiştim, birçok salak mimik yapan oyuncuları, çizgi filmi naifliğinden çıkaracak yeniyetme esprilerini, çirkin çirkin güncel pop şarkılarını falan filme sokacaklarını düşünmüş, bir ara denk gelirse izlerim demiştim. ay her söylediğimi nasıl da yuttum, animasyonun birebir aynısını, en zor sahnelerde bile yapmışlar! tek bir şeyini bile bozmamışlar ve hiçbir oyuncu, çizgi filmin naifliğini bozacak bir tek güncel, günümüze dair bir espri bile yapmıyor, bir mimik dahi göstermiyor, bayağı 1991'de ne çizildiyse o! ağzım açık kaldı yahu, ne biçim de günahlarını almışım.

    üstelik çok zor ya! şatonun aynısını yapmışlar ve çizgi filmdekinden daha bile güzel görünüyor... şu meşhur, "tabak çanak ve çay takımı, şamdan ve saat" işini nasıl çözeceklerini merak etmeye başlamıştım ki, birebir çizgi film formlarıyla olmasa da oldukça şık ve göz kanatmayacak kadar iyi kotarılmış geldiler. bir de, gerçekten merak etmediğim için kimlerin oynadığına hiç bakmadan izlemeye başladım ve saat ile şamdanda ian mckellen ile ewan mcgregor'un sesini ayırt edince gerçekten onlar mı diye baktım ve onlarmış ahah! ewan mcgregor'u eğer konuşurken tanımasaydım bile sanırım şurada tanırdım:

    https://www.youtube.com/watch?v=9qq__xruf3y

    bu şarkının söylendiği sahneyi ne yazık ki youtube'a koymamışlar ki hak veririm, çok ince çalışma. bir şeyi animasyonda abarttıkça abartabiliyorsunuz ya, nasıl olsa çizim, bir şey fark etmiyor, bu sahnenin aslında her şey havalarda uçuşup belle'e kendilerini sunuyor hani. yahu bunu bile çok şık yapmışlar, vallahi bravo. kaldı ki bu sahnede şamdanın dans ettiği kısmı ewan mcgregor'a gerçekten cgi kostümü giydirip dans ettirerek çekmişler, başka türlü yapamıyorlarmış, ewan mcgregor ise gerçek oyuncu takımından olduğu için kesinlikle cgi kostümü giymek istemiyormuş. (sen de ewan, canlandırdığın şey şamdan, o kostümün bir noktada giyileceğini tahmin edemedin mi?) en sonunda yalnızca kamera ekibi ve ewan mcgregor'un olduğu bir yerde çekmişler o sahneyi, hiçbir şekilde o cgi kostümüyle fotoğraf ve görüntü vermek istemediğini belirtmiş oyuncumuz, diğer oyuncuların ve yönetmenin bile kendisini görmesini istememiş ahah, olaya bak.

    bir de 1991 versiyonunda da saati ian mckellen'ın seslendirmesini düşünmüşler fakat kendisi o zaman reddetmiş. bir şey kaderde varsa oluyor gandalf, zorlamanın manası yok.

    dediğim gibi geçtiğimiz birkaç yıl içinde ben bu animasyonu koskoca halimle özleyip bir daha izlemiştim ve o zaman bile "müzikleri ne iyiymiş ya..." demiştim, şu şarkıyı bu ekiple de çok güzel söylemişler, yenice izlediğimde de bu şarkıda yine çok keyiflenmiştim, bu hali de çok iyi olmuş:

    https://www.youtube.com/watch?v=f16o5oak2k8

    orijinal animasyondan 45 dakika daha uzun sürmesinin nedeni de şuymuş ki, üç adet yeni şarkı da filme yedirilmiş ve başındaki sekans daha uzun tutularak şatodakilerin de kap kacağa dönüştürüldüğünün, şatonun kasaba halkının hafızasından silindiğinin falan hikayesi daha uzun anlatılmış. onun dışında neredeyse her sahne, her dans, her koreografi, her diyalog aynıymış, sadece orijinal animasyona atıfta bulunan bir iki minik espri de eklenmiş ve bunları izlerken ben de yakalayamadım, çok büyük ölümcül hayranlar yakalamıştır ancak, imdb'den okuduğum bir tanesi, son sahnelerde lefou'nun çaydanlığa "sen bu fincanın büyükannesi misin?" diye sorduğu sahneymiş, orijinal animasyon vizyona girdiğinde mrs. potts'un insan hali beyaz saçlı, yaşlı ve tombul bir kadın olarak çizildiğinde disney ekibi ve hayranlar bunun hoş olmadığını sonradan fark etmişler, küçük bir çocuğun annesi olmak için mrs. potts'u fazla yaşlı kaçırdıklarını anlamışlar ve bu filmde de ona atıfta bulunmuşlar, filmde mrs. potts bu replikten sonra buharlar çıkararak kızmakta, insan hali sonradan emma thompson olacak çünkü, daha kabul edilebilir bir yaşta ve tombul değil. * (disney ekibi burda kendi kendine eğlenmiş diyebiliriz ahah.)

    acayip beğendim, çizgi filmin ruhuna sadık kalınarak böyle işler yapacaklarsa ben her disney filmini böyle de izlerim valla, keşke böyle güzel olacağını bilseymişim de vizyondayken izleseymişim, büyük pişmanlık.

    ha bir de, son olarak, casting için akıllarda isimler oluşmaya başladığında casting ekibi oyunculara hakuna matata'yı söyleterek notlar almışlar, sonuçta herkes kendi karakteriyle, kendi sesiyle şarkı söyleyeceği için başka bir disney filminden bir şarkıyla ses kayıtları almışlar ve son ekip böyle oluşturulurken bir diğer ayrıntı da, ryan gosling'in the beast için de düşünüldüğü fakat la la land için kendisinin bu filmi reddettiği. emma watson da la la land'i bu film için reddetmişti, resmen birbirleriyle oynamak da bunların kaderinde yokmuş hehe.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap