7 entry daha
  • günlük hayatta daha çok kısaltması olan "cdo" ile anılan, türkçesi "teminatlandırılmış borç yükümlülüğü" olan, 2008 küresel finans krizinin oluşumunda ciddi rol aldığı söylenen, anlaşılması zor gibi görünen ama çok da karmaşık olmayan finansal enstrüman.

    yaratılan bu enstrüman sayesinde küresel finans krizi öncesinde bankalar, daha fazla nakit yaratmak amacıyla ellerindeki teminatlı alacakları bir araya toplayıp özenle(!) paketleyerek, ikincil piyasalarda allayıp pullayarak tekrardan satmışlardır. (bkz: moral hazard)

    vaktizamanında abd'de teklif edilen faiz oranlarının, cdo'ların sunduğu faiz oranları ile karşılaştırıldığında çok düşük düzeylerde kalması sebebiyle cdo’lar, yatırımcıların en çok rağbet gösterdiği türev ürünlerden olmuştur.

    seküritizasyon ile farklı risk düzeyindeki varlıklar bir havuza alınıp birleştirilerek, yüksek risk taşıyan yani yatırımcılara kolay kolay satılması pek mümkün olmayan varlıklar, düşük riskli varlıklarla birlikte yatırımcıya kakalanmıştır. bu enstrümanın yatırımcıya cazip görünmesi, kredi derecelendirme kuruluşlarının çok değerli(!) katkılarıyla yani yüksek kredi notlarıyla sağlandığını belirtmeden geçmemekte de fayda var.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap