• yüksek ihtimalle gerçekleşecek olan erken seçimdir.

    akp ve chp'nin hem seçim istemek için sebepleri var hem de şu an için onları engelleyen zorluklar var.

    akp'nin erken seçim durumda avantajları
    + ülke şuan hiç iyi bir durumda değil. 2019'a kadar dış politika, ekonomi veya iç politika çökebilir. şimdiden çatlak sesler duyuluyor, vatandaş rahatsız.
    + rte ohal'i seçilene kadar bitirmeyecek gibi görünüyor. ohal'de geçen her gün de akpye puan kaybettiriyor. 2019 kasıma kadar sürecek bir ohal durumu rte'nin halk imajını epey yıpratır.
    + yerel seçimler. bu da 2019'da yapılacak başkanlık seçimi için rte'nin en büyük dezavantajı. deniz zeyrek yazısında bu durumdan bahsetmiş, akp yerelde daima puan kaybeder. başkanlık seçimiden önce veya aynı anda yerel seçim yapılması rte'ye puan kaybettirecektir.

    akp'nin erken seçim durumunda dezavantajları : parti içindeki fetöcüler (yok deseler de hepsini biliyorlar, imajı zedelememek için dokunmuyorlar) , tabandaki heyecansızlık, referandumda aldıkları oy oranı ve en başta dediğim gibi ülkenin her anlamda kötü bir durumda olması.

    chp erken seçim istemekten çok, yukarıda saydığım sebeplerden ötürü erken seçim ihtimalinin farkında aslında. kılıçdaroğlunun "seçime hazırlanın" çağrısı da hazırlıksız yakalanmamak için.
    erken seçimin chp için avantajları:

    +benzer sebepler, ülkenin durumu kötü, vatandaş rahatsız.
    +referandumda çıkan rte'ye karşı %49 oy

    dezavantajları:

    -ortada aday yok. fakat gördüğüm kadarıyla kılıçdaroğlu diğer muhalif kesimlerle görüşerek(hdp, saaddet, akşener) akıllıca aday çıkarmaya çalışmakta. (ilk tur için birden fazla aday, 2. turda rte karşısındaki adayda birleşmek) aday belirleme konusunda ayrıca (bkz: #68084878)
    -referandum sürecindeki gibi seçim sürecinde rte'nin devlet imkanlarını kullanması ve tamamen yandaşlaşan medya.

    bana kalırsa seçim ne zaman olursa olsun rte'nin gireceği en zor seçim olacak. (devletin tüm imkanları ve medyaya rağmen) tabii 2019'da yerel seçim sonrası yapılırsa eli çok daha zayıflamış olacak. bu nedenle 2018'de seçim olacağını düşünüyorum. chp'nin ve muhalif kesimin bir an önce adaylarını belirlemesi lazım.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap