• hukuk, mantık, tıp, matematik, geometri, astronomi ve eski yazı bilgini. 1522-1605 yılları arasında yaşamıştır.

    avrupa'da yaygın bir şekilde bulunan nadire kabinelerinin olduğu dönemde kendisi ilk defa ansiklopedik koleksiyonu kurmuş ve bugünün müzecilik anlayışına büyük katkılar sağlamıştır.

    nadire kabinelerinde geçerli olan "tuhaf olanı, garip, tek, ürkütücü, esrarlı olanı toplama" anlayışından çıkıp bir alan üzerinde araştırma, inceleme, sınıflandırma, kıyaslama yapılabilecek nitelikte bir koleksiyon oluşturma konusunda ağırlık vermiştir. yine nadire kabinelerinde geçerli olan "kişiye özel olma" durumu fikrini bir kenara bırakmış ve koleksiyonların kamusal olması gerektiğini düşünmüştür.

    sınıflandırma, kataloglama işlerine o kadar kafayı takmıştır ki gelen ziyaretçilerini bile yaşlarına, ırklarına, geldikleri yere vs göre sınıflandırmıştır. (bu belki de ziyaretçi istatistikleri açısından bir ilk olabilir).

    ölümünden sonra vasiyeti yerine getirilmiş ve kütüphanesi şanlı bologna senatosuna emanet edilmiştir. senato da aldrovandi'nin hep kurmayı düşlediği kamusal kütüphane olarak halk sarayında umuma açmıştır.

    (kaynak: ali artun, sanat müzeleri 1, istanbul, 2014)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap