1 entry daha
  • genelde yaşlı, sakat ve bebek-çocuk bakan bazen buna ek olarak, yemek, temizlik, ütü gibi ev işleri yapan tam zamanlı veya yarı zamanlı emekçi. benim tecrübem genel olarak olumsuz. yaşlınızı, çocuğunuzu teslim ederken dikkatli olun derim.

    hatta ve hatta yaşlınız varsa ve kendi eviyse bu kadınların istediği 700-800 dolar parayı alın hastanın evini de kiraya verin ve tam teşekküllü bir bakım evinde baktırın. ciddi söylüyorum aman da ben annemi babamı nasıl huzur evine yatırırım diye boşu boşuna karalara bağlamayın. şayet, bu tip bakımevlerinin iyi olanları vardiyalı çalışıyor yani ; yedi yirmi dört biri olası bir duruma karşı tetikte, genelde hemşireleri ve doktorları oluyor ve özellikle ileriki yaşlarda demans gibi hastalıklarda dahil olmak üzere yaşlılara kendileri gibi insanlarla takılmak iyi geliyor. ama benim annem babam böyle şeylere gelemez demeyin inanın yaşlılık o bildiğiniz tüm kişiliği değiştirebiliyor. insanı bağımlı hale getiriyor.

    gelelim bu yabancı kadınlara. haftanın 6 günü dört duvar arasında, alt-bezinden, yemeğine, bunamasından her türlü ihtiyacına koştuğu için iyi niyetli bile olsalar bir noktadan sonra kafayı yiyorlar. yaşlınıza git gide daha ilgisiz ve sert davranıyorlar. yatırıp uyutup sonra dut gibi televizyonun karşısına dikip tekrar yatırmaktan başka yaptıkları bir sosyal aktivite yok. yaşlınız iyice yabancılaşıyor ve kötürüm hale geliyor bu rutin sebebi ile. siz yaşlınızı görmeye özellike hergün veya gün aşırı uğrayan bir insansanız bu dört duvar arasında kalmaktan kafayı sıyırmış borderline davranışlar sergileyen bakıcısının şikayetlerini ehliyorsunuz. yaşlınızla doğru düzgün vakit geçiremiyorsunuz. bütün bunu çekmenizin tek nedeni de annenize ve babanıza iyi bakılmasını istemeniz. çünkü bir noktadan sonra bakıcılarına alışanları oluyor. hoş bizimki demans sebebi ile ve çok yüksek sesle, sert bir şekilde konuşulmasını sevmediğinden 6 sene geçirdiği bakıcısı kaçıp gittiğinde bir kere bile sormadı.

    hırsızlık, ahlaksızlık gibi olaylara girmiyorum. başıma gelmedi ama gelenini çok duydum.

    fakat 6 sene baktığı aile büyüğümüze, bu türkmenistan kökenli bakıcı her gün ziyaret edilip tüm ihtiyaçları karşılanıp dertleri dinlenmesine rağmen büyük bir adilik yaptı. yaşlımızı düşürüp (ki insan bu suçlamıyoruz düşebilir yaşlılar gözetim altında bile) bize söylemedi ve daha sonra ufak bir darbede yaşlımız kalça kırığı sebebiyle çok ağır bir ameliyat oldu. hastaneden eve dönmeden evvelki günün gecesinde de apar topar evden kaçıp kayıplara karıştı. bir de üstüne yalanlar sıkarak bizden kaçacağı taksi numarasını aldı. yok kızı ziyaretine gelmiş de yok geç dönecekmiş de.

    bu bakıcı kadın istediğinde kızı da geldi kaldı yanına, evinde internette vardı, kamera da yoktu. kimse ütü, temizlik yaptırmadı. ekstradan temizlikçi kadın gelirdi. sadece baktığı yaşlımızın yemeği ve ihtiyaçları ile ilgilendi. tanım dışı hiç bir iş kendisine yaptırılmadı. yaşlımız çok yememesine rağmen ha bire börek, çörek yapar (güyya bizim ziyaretlerimiz için) konu komşuya dağıtırdı. hatta ve hatta artık bizden gizli sattığına bile şüpheleniyoruz bakkala çakkala. orta halli bir aile olarak da mutfak masrafları katlandıkça katlanırdı. kibarca uyardığımızda da zırıl zırıl ağlardı. bir de sonunda yine onu teselli ederdik.

    şimdi demem o ki bunlar da insandır ve elbet yaşlı bakmak sorumluluk isteyen zor bir iş. ama özellikle yaşlınızın durumu refaket ihtiyacının dışına çıktıysa —demans, alzheimer ileri seviye gibi— bence tam teşekküllü bir yerde daha rahat eder. siz de gittiğinizde dolu dolu vakit geçirirsiniz.

    yok illa da bakıcı olsun diyorsanız, bu yabancı bakıcılara güvenirken çok dikkatli olun. referans isteyin, çapraz sorguya alın, diplomalarını görün. referanslarını mutlaka denetleyin. en son 4 sene önce çalıştım falan diyorsa zaten imkanı yok mutlaka son gittiği yerden olaylı ayrılmıştır. referans gösteremiyordur. bir de referans diye kafaladıkları bir takım konkenci panik atak teyzeleri falan gösterirler. bu da yine en son çalıştıkları yerden olaylı ayrıldıkları için rica minnet yaptırdıkları hareketlerdir. zerre güvenmeyin. mutlaka banyo, tuvalet ve kadının özel odası dışında her yere kamera koydurun. laubali ve aşırı samimi olmayın. ailenizin bir parçası gibi hissettirmeye falan hele hiç uğraşmayın.

    edit: tüm bu olaylar üzerine, kendi çekip gitmesine rağmen, beddualı mesaj atmayı da kendinden hak görmüştür haspam. yok verdiği emeklerin hakkını helal etmiyormuş, yok yazıklar olsunmuş. traji-komik resmen. lütfen bu yabancı uyruklu emekçileri çalıştırmadan önce iyi düşünün, iyi sorgulayın.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap