• insanların farkında olduğu ama üzerine çok da düşünmediği bir konu. başlığı önce tanrı diye açacaktım ama o sefer yanlış bir fikir üzerine konuşmuş olacaktım. her ne kadar bizim coğrafyamızda tanrı eşittir allah olarak düşünülse de bu yanlış bir kanıdır. çünkü tanrı daha genel manada bir yaratıcıyı ya da insan üstü güçlere sahip insanımsı varlıkları ifade eder. zeus, thor, yehova, supay, gök tengri, allah, ra gibi şeyler birer tanrıdır.

    ama dinler tarihinde daha doğrusu tanrıların tarihine baktığımız zaman insanların inandıkları tanrı figürleri zamanla soyut hale gelmiş ve artık en sonunda hayal edilemez bir imaja bürünmüştür. ilk zamanlar toprak, güneş, ay, ateş, kadın gibi varlıklar tanrı olarak kabul edilirken daha sonra soyutsallaşma başlamış ve en sonunda nihai halini almıştır. mesela bundan binlerce yıl önce yunan mitolojisindeki tanrılara baktığımız zaman aklımızda bazı imgeler oluşuyor. ya da aynı şekilde iskandinav mitolojisine baktığımız zaman... öyle ki thor'un filmi bile var loki, odin gibi karakterler bu filmde gerçekten de anlatıldıkları şekillerde tasvir ediliyorlar.

    islamın kabul ettiği tevrat kitabında ise tanrı yehova'dır. ve yehova ile allah aynı değildir. allah yehova'nın daha gelişmiş ve kusursuz bir halidir. mesela cennet bahçesinde adem ve havva elmayı yedikten sonra yehova'dan saklanıp bir ağacın arkasına gizleniyorlar. yehova ise onları "neredesiniz?" diye arıyor. oysa her anlamda kusursuz, 99 tane sıfatı olan, geçmişe ve geleceğe kadir olan allah'tan böyle bir şey bekleyemezsiniz. burada kitaplar arasında da bir evrimleşmenin var olduğunu söyleyebiliriz.

    benim asıl takıldığım nokta ise allah deyince kafada beliren imge nedir? nasıl bir şey hayal ediyorsunuz? gökyüzünden inen bir ışık mı, zeus gibi sakallı bir dede mi? hayal gücünüz size ne söylüyor? öyle ki cennette insanların onun suretini göreceği söylenir ve aslında cehenneme gidenler için en büyük acının ateş değil de onun bu suretini görememek olacağı söylenir. peki bu suret nasıl bir şeydir? açıkçası çocukluk zamanlarımda televizyon etkisinden mi olsa gerek artık bilmiyorum allah'ı şöyle bir şey olarak hayal ederdim.

    yukarıda bahsettiğim bu soyutlaşmanın bir sonraki sahfası ne olacak acaba? belki de artık daha ileri gidilemeyecek veyahut insanlar fikirsel evrimlerini tamamlayıp bir tanrı fikrine ihtiyaç duymayacaklar. bunu da zaman gösterecek elbette.
hesabın var mı? giriş yap