2 entry daha
  • istanbul'da birkaç gün gezin, cevabını fazlasıyla alacağınız sorudur.

    istanbul'un elyevm ahvali ortada; olmayan bir mi'mari, çarpık kentleşmenin artık kentleşmenin kendisi hâline gelmesi, haddinden fazla kalabalık ve niteliksiz nüfus, korkunç bir trafik ve her yönden kirlilik, bir yanda muazzam bir tarih bir yanda korkunç gökdelenler diğer yanda kenar mahallelerde sersefil yaşayan insanlar... istanbul'u anlatmak güç. yalnız o denli içine sıçmamıza rağmen hâlen çok güzel. hele ki boğaz...

    viyana ise oldukça muntazam ve temiz. istanbul gibi viyana'nın da her köşesi tarihten bir kesit sunuyor insana fakat aralarındaki fark şu ki viyana tarihini korumayı bilmiş. hem modern olmak hem de tarihî değerlere, mi'mariye, sanata ve kültüre saygılı olmak böyle bir şey. bir boğazı yok belki fakat şehri ortadan bölen tuna nehri var. az nüfüs şehri âlâ kılan özelliklerinden. maalesef ki uyuşturucu bağımlısı oldukça fazla -ki bu istanbul ile kıyaslanacak bir nitelik değil- ve şehir oldukça pahalı.

    iki dünya şehrini de görmüş biri olarak şunu söyleyebilirim ki istanbul'u viyana'nın muhafaza edildiğinin dörtte biri kadar muhafaza etsek yetermiş. bizde varsa yoksa kentsel dönüşüm. sonra evlad-ı fatihân diye gurur duyuyoruz olmayan şeylerle. fatih bugünkü istanbul'u görse pişman olur eminim. kaldı ki kendisi yalnız türk hükümdarlar arasında değil bütün dünya hükümdarları arasında en entelektüel hükümdarlar arasında yer alır.
123 entry daha
hesabın var mı? giriş yap