282 entry daha
  • yaziya konu olan video: https://www.youtube.com/watch?v=havd8dsqn6e

    --- alıntı ---

    ramazan ayında sokakta yemek yenır mı?
    21 haziran 2017
    https://www.facebook.com/…er/posts/1691631760865947

    musluman-cogunluklu bir ulke olmasi sart degil... muslumanlarin azinlikta oldugu bir ulkenin musluman-cogunluklu bir mahallesinde dahi ramazan ayinda mumkun mertebe ortalik yerde yemek yememek daha dogru olur. oruclu insanlarin acligina ve belki ondan da once dindarlarin onem atfettigi ramazan atmosferine karsi saygili ve dusunceli olmak bunu gerektirir.

    peki yenirse ne olur? dunyanin sonu olmaz. bir de tabii sehir hayati icinde, acelesi olan, rahatsizligi bulunan ve hatta memleketli/mahalleli olmadigi icin ramazanin ne oldugunu dahi bilmeyen insanlar her zaman olur. medeni (yani sehirli) olmak da zaten tanimi geregi bu cesitliligin bilincinde olmak demek. dolayisiyla, her yemek yiyene dalasmak, herhalde akli basinda bir insanin yapacagi bir sey olmasa gerek.

    ne var ki, turkiye'de dusuncesizce davranislar hem laik hem de dindar kesim arasinda haddinden fazla yaygin. *bazi* laik kimseler var ki, ramazanda ortalik yerde yemek yemeyi adeta sekuler bir cihad addediyor. *bazi* dindarlar ise, "burasi musluman ulkesi" diye yol kenarinda dondurma yiyen genclerle bile munakasa ediyor, ya da bir lokantanin dort duvari arasinda efendice yemek yenmesini dahi kendine dert ediniyor.

    sekuler cihadcilik, kavgaci bir saygisizlikla besleniyor. ramazan cihadciligi ise, hem otoriter, hem de herkesi kendi istedigi sekilde davranmaya ve belki inanmaya zorladigi olcude totaliter.

    her iki tavir da bariscil degil. ve her iki tavir da, toplumu kendi istedigi sablona zorladigi olcude ideolojik. zira turkiye "musluman ulkesi" de degil, "ataturk cumhuriyeti" de... hicbir zaman da olmadi. bir ulke ancak kagit uzerinde tek bir sey olabilir. daha da onemlisi, bir toplum, farkli aidiyetlerin kendi bunyesindeki varligini dogal kilabildigi olcude huzurlu olur. turkiye'de maalesef pek kimsenin boyle bir derdi yok. dolayisiyla, turkiye halki daha epey bir zaman bir toplum olamayacak.

    ===

    edit: sanirim bir noktayi yeterince izah edememisim: yasak baska, saygisizlik baska, dusunceli davranmaya calismak baska. bunlar farkli seviyede tavirlara karsilik geliyor. turkiye'deki gundem konusunda ister istemez subjektif yaklasimlara sahip oldugumuz icin baska bir ornek uzerinden dusunelim: hindistan'dayiz. ınek eti yemeye hakkimiz var. yasak degil. ama hindu mahallesinde ya da hindularin yogun olarak bulundugu bir yerde, ya da bir hindu bayraminin kutlandigi bir gunde ortalik yerde inek eti yer miyiz? yersek dunyanin sonu olmaz. ama yememeye calisirsak daha dusunceli bir tavir sergilemis oluruz. hepsi bu.

    url: https://www.facebook.com/…er/posts/1691631760865947

    --- alıntı sonu ---

    tema:
    (bkz: islam /@derinsular)
388 entry daha
hesabın var mı? giriş yap