538 entry daha
  • kelimenin tam anlamıyla "overrated" bir dizi.

    peki neden bu dizi leş?

    1- dizinin çok fazla derin ve zekice olmaya çalışması

    sürekli bir imgelemeler, göndermeler vesaire... ne bunlar abi? tadında bırakmamış, bokunu çıkartmışlar. peki bu göndermelerin ardında bir şey mi var? bir felsefe, bir düşünce mi var? çok amatörce geliyor. sanki birisi eline ansiklopedi almış da "dizideki köpeğin adını yarrakmus koyalım, yarrakmus zamanında antik yunan'da takılan bir çobanın köpeğinin ismiymiş" şeklinde fikirlerle çıkıp gelmiş.

    altı boş bu entellik de yine diziye çakma entelleri çekiyor.

    "abi kuzgun odin yea", "anubis amk", "mitoloji bilmeyen izlemesin, siz gidin survivor izleyin".

    dizinin aslında mitolojiyle doğrudan bir alakası yok ki. bunu da ikinci maddede inceleyelim.

    2- dizinin kendi dünyasını bir türlü kuramaması

    bir diziyi izlemeye başladığımız zaman o kurmaca dünyanın kurallarını tanımaya ve ona göre çıkarımlar yapmaya çalışırız. örneğin bir süper kahraman dizisinde "bu ne sikim iştir, adam uçuyor amk" diye bir çıkarımda bulunup ekrana tükürükler saçmayız.

    american gods ise kendi dünyasını bir türlü kuramıyor. kafamızdaki binlerce neden ve nasıl sorusu bir türlü cevaplanamıyor. örneğin tanrıların ne gibi bir gücü vardır? ne yaparlar? odin, anubis demeyin vallahi alnınıza şeker pancarı dikerim. o odin'le bu odin aynı değil. dizideki odin de bir türlü kendisini açıklığa kavuşturamıyor. sürekli bir mistizm, sürekli bir karmaşa, bir gönderme, bir imgeleme...

    3- sülük gibi ilerleyen hikaye

    2. maddeyle birleşince tamamen çekilmez bir hale geliyor. 7. bölümün yarısında izlemeyi bıraktım, o zamana kadar dişe dokunur tek bir olay görmedim desem yeridir. büyük bir savaş var denilip duruyor. hikaye o kadar boktan ve yavaş işleniyor ki, büyük savaş hiçbir şekilde beklenti yaratamıyor. illa meydan savaşı, aksiyon beklemiyoruz yani. ruhani, ya da bir çeşit soğuk savaş gibi bir şey de olsa, gram ilgi çekmiyor artık. çünkü hikaye bir türlü dallanıp budaklanamıyor ve çok fazla zekice olmaya çalışan gereksiz göndermeler bütünüyle gelişim sağlamaya çalışıyor.

    aslında temelinde çok da dahiyane ve yenilikçi olmayan bir kurgunun, binbir çeşit gereksiz sosa bulanmasıyla ortaya çıkan iş bu olmuş. bu haliyle tam bir nevizade muhabbetlerine çerezlik bir dizi, ötesi değil. http://imgur.com/gxfrhma

    moby dick olmaya çalışırken daha çok elif şafak romanına benzeyen bir iş olmuş. yani moby'i bilmem ama, dick gibi bir dizi.
340 entry daha
hesabın var mı? giriş yap