2 entry daha
  • bilmem hatırlar mısınız, yıllar öncesinde televizyonda izlediğimiz el kızı diye bir dizi vardı, ve bizzat o da bir orhan kemal eseriydi. perihan savaş'la merhum yılmaz zafer oynarlardı hatta, üstelik perihan savaş yılmaz zafer'in annesi rolündeydi (acıdır ki daha sonra perihan'la yılmaz evlenecekler, ama perihan yine yılmaz'ın annesi rolünü üstlenmek zorunda kalacaktı).
    evde el kızı'nın romanını bulmuştum dizi oynarken, okumuştum gençliğin verdiği heyecanla. şimdi aklımda kaldığı kadarıyla konusu şöyle bir şey olmalı: zengin adam fakir kızı (perihan) sever, bir şekilde birleşirler, lakin evlilik boyunca el kızı muamelesi görür hep perihan. ve sonunda aile baskısı, atılan iftiralar gibi bir sebeple ayrılırlar, ufacık çocuk anasının bağrından koparılır, zengin baba tarafında kalır. ne olursa olur artık aradan geçen yıllarda anne dilenci, çocuksa avukat kimliğini edinirler. ve gerek kitaptan gerek diziden hatırladığım tek sahnede artık genç bir avukat olan yılmaz zafer kız arkadaşıyla dilenmekte olan annesinin önünden geçer. yılmaz annesini tanımamıştır belki, ama anne yüreği gönül gözüyle anlar kim olduğunu onun. kendisine tiksinerek bakmasını kaldıramaz yılmaz'ın perihan ve o gece intihar eder, ya da hastalıktan yatağa düşer, ölür. açıkçası hakikaten çok içlendiğim bir kitap olmuştu zamanında. ama hikayesini yanlış hatırlıyor olabilirim büyük ölçüde, yarı amnezik bir yapının insanıyım zira.
    o diziden ve kitaptan damağımda orhan kemal'le ilgili bir kemalettin tuğcu tadı kalmış olacak ki, bir daha okumaya meyletmedim, bilmiyorum hata mı yaptım.
265 entry daha
hesabın var mı? giriş yap