46 entry daha
  • burada ahkam kesip olmaz öyle şey, diyenlere bakmayın. yapay zeka halihazırda bir çok iş kategorisini tarihe gömülmüşten beter etmiş durumda. mesela gelişmiş ülkelerde zamanında taksi telefon operatörlüğü diye bir meslek vardı. tezgahtarlık, tornacılık, muhasebecilik, havaalanı kontrolörlüğü, gazetecilik, televizyonculuk, taksicilik, emlak komisyonculuğu gibi bir dakikada aklıma gelen bütün meslekler bilişim sektörünün hayatlarımızı değiştirmesiyle çökmeye yüz tuttu ki bu daha işin başlangıcı.

    machine learning ve otomasyonun patlamasıyla bunlara diğer monoton, öğrenmesi kolay, tekrarlayıcı, çok kişi tarafından icra edilen veya riskleri, zorlukları gibi nedenlerle ücreti yüksek meslekler eklenecek. ilk etkilenecek mesleklerin başında profesyonel şoförlük, denizcilik, fast food restoran kasiyerliği gibi meslekler var. işin içine skill denen şey girdiği zaman çalışanların algoritmalara karşı direnişi daha uzun sürecek. mesela bugün abd'deki mc donalds'larda siparişinizi vermek için kasiyere ihtiyacınız yok. hatta satın aldığınız ürünlerin bazıları otomatik olarak makinalar tarafından yapılıyor. gün gelecek, mc donalds'larda çalışan görmemeye başlayacaksınız. sonrasında köşe başındaki dinerlar, büyük restoran zincirleri çalışanlarının büyük kısmını makinalarla değiştirecekler. en uzun vadede buna karşı duracak son restoranlar tanınmış şefler çalıştıran, yemek yerine neredeyse sanat eseri üretenler olacak. çünkü o restoranlara giden müşteriler yemeklerinin bir şef tarafından pişirilmesi için ekstra ödemeye razı olan kitle olacak. yani otomasyon o restoranın sahibine para kazandırmak yerine müşteri kaybettirecek.

    sonuçta, ben geleceği en az riskli meslekler olarak programcılık ve mühendisliği görüyorum. ne kadar kişiyi işinden etmeyi başarırsanız o kadar talipliniz olacak. burada en önemli iş hükümetlere düşüyor. eğer otomasyona evrilen işlerin sahiplerini yeterince vergilendirip bu vergi gelirlerini işlerini kaybedecek kitlelere aktarmayı başaramazlarsa gelecek göründüğü kadar parlak olmayabilir, zira yeni doğacak mesleklerin artan nüfusu besleyip besleyemeyeceğini henüz bilmiyoruz.
126 entry daha
hesabın var mı? giriş yap