3 entry daha
  • 1 yılı aşkın süredir çalıştığım içerik sitesi. yaklaşık 10 yıldır yazarak para kazanıyorum, 2 yıldır da freelance'im. haliyle serbest çalışırken düzenli gelir elde etmek zor. bu site sayesinde hem boş zamanları değerlendirip hem de düzenli yazdığımda maaş gibi gelir elde edebiliyorum. sistem aslında çok basit, siteden form doldurarak başvuruda bulunuyorsunuz. mezun olduğunuz bölümün alakasına, içerik deneyiminize, başvuru formundaki anlatımınıza ve içerik bulutunu ne kadar anladığınıza göre yazar seçimi yapıyorlar. yazarlığınız onaylandığında bilgilendiriliyorsunuz zaten.

    yazar olduktan sonra içerik taleplerini web sitesi veya mobil uygulama üzerinden görüyorsun ve yazacağın içeriği tek tuşla üzerine alıyorsun. içeriği talep eden firmayı, due datei, içerik ücretini ve yazı için istenen kriterleri zaten talepte görüyorsun. kimse "ille de bunu yazacaksın" demiyor, zaten profilini oluştururken ilgi alanlarını, uzmanlık kategorilerini sen seçiyorsun. talepler de ona göre senin ekranına düşüyor. içeriği üzerine aldıktan sonra kriterlere uygun olarak yazmaya başlıyorsun. kriter demem de korkutmasın, seo bilgisi elbette önemli ama bilmeyen de zamanla zaten öğrenecektir. şöyle ki sana genelde belli anahtar kelimeler veriyorlar, yazının uzunluğunu belirliyorlar, dili samimi veya profesyonel olsun diyorlar, fiil çekimini söylüyorlar vs. anahtar kelimeleri ek almadan yazıda geçiriyorsun. didaktik metinler de oluyor, eğlenceli blog yazıları da... bugüne kadar neler yazdın derseniz, paris'i anlatan gezi yazısı da yazdım, televizyon ürünü için kullanım kılavuzu tadında ürün tanıtımı da... içerik çeşidi bol anlayacağınız, isterseniz 1000 kelimelik blog yazısı alın üstünüze, isterseniz 80 karakterlik açıklama... bir de topiko içerikleri var onlarda sadece konu buluyorsun. mesela senden bir tatil sitesi için blog konuları istiyorlar, bir cümle yazı başlığı bir de 50 karakter kadar yazının içeriğinde neler olabileceğini yazıyorsun. böyle kısa metinler de oluyor anlayacağınız.

    yazıları yazınca panel üzerinden editörlere gönderiyorsunuz. maille, wordle işiniz yok anlayacağınız, tüm işler panelden yürüyor. editör yazıyı değerlendiriyor, uygunsa onaylıyor (ki bildirim ile haberdar ediliyorsunuz), uygun değilse de revize gönderiyor. revize için 12 saat kadar bir süreniz oluyor genelde, o süre içinde istenen değişiklikleri yapıp tekrar gönderiyorsunuz. zaten editör yazıda ne sorun olduğunu yazdığı için revize kolaylıkla hallediliyor. içerik talep eden firmalar da yazını onayladığında paran panelde görülüyor.

    içerik başı ücretlendirme yapılıyor bu arada, yazının uzunluğuna, kriterlere ve en önemlisi yazarın tecrübesine göre fiyat belirleniyor. uyduruyorum başta 500 kelimelik bir içeriği 15 liraya yazıyorsanız siz yazdıkça içeriğin fiyatı artıyor. yazılarınız onaylandıkça 16, 17, 18 gibi gibi artan ücretlere yazmaya başlıyorsunuz. yazarlık seviyen de değişiyor, uzman veya guru oluyorsun. içeriklerinin kalitesine göre editör seni puanlıyor zaten, profilinde başarı grafiğini de görüyorsun. içerik başı 40 lira aldığım da oldu, topikolardan 2.5 lira kazandığım da... cidden damlaya damlaya göl oluyor. zamanla zaten hız kazanıyorsun, şu an günde 4 saat çalışarak ortalama 100 lira ederinde içerik hazırlayabiliyorum mesela. hadi seo bilmeyin, yavaş yazın da günde 20 lira kazanın... aya vurduğunuzda hiç de fena olmayan bir ek gelir oluşuyor böylelikle. sisteme dönersek... yayıncı markanın da onayının ardından panelde ekrana düşen para 100 lirayı aştığında ayın 15'in ödeme talep edebiliyorsun. istersen 10.000 biriktir öyle talep oluştur, istersen her ay düzenli ödeme al sana kalmış. daha 1 gün aksamadı, 16'sında paran sisteme girdiğin hesap numarana trink yatıyor. (hafta sonu ise ilk pazartesi yatıyor, onu gecikmeden saymıyorum mecburiyet)

    siteye güvenmek zor tabii yazar için önceleri, ilk ay "yatıracaklar mı acaba" diye düşündüğünü hatırlıyorum mesela. zira benim sitede yazar bir tanıdığım falan da yoktu, eski şirketimde biz içerik almıştık birkaç kez oradan biliyordum. güvenim boşa çıkmadı özetle... sitenin bana kazandırdıklarını ayrıca yazmak istiyorum, para dışında da gelirleri oldu çünkü... bir kere ben maille çalışmayı tercih eden biriyim, telefonla veya yüz yüze falan iş kontağından hoşlaşmıyorum. tüm iletişim yazarak geliştiğinden çalışmam çok rahat oldu. moda, güzellik, ekonomi, emlak, gezi birçok konuda yazdım. sabo terlik ile sabotaj kelimesinin bağlantısını içerikleri yazarken öğrendim mesela, genel kültür baya artıyor. bir de istersen 1 ay yazma, veya gece gündüz yaz... karışan görüşen yok. ister gece çalış ister gündüz mesai gibi, o da kısıtlanmıyor. evden çok parkta bahçede yazdım ben mesela. gece sabahlayarak da çalıştım, freelancerlığın tam karşılığı oldu. 1 liraya makale yazılan sitelerden farklı içerik bulutu, öncelikle fiyatlar yüksek, editörlerin uzmanlığını hitaplarından revizyon dilinden bile anlıyorsunuz. ayrıca zaman zaman destek merkezinden veya mail üzerinden sorunlarınızı, sorularınızı ilettiğinizde hemen dönüş geliyor ve çözüm üretiliyor. bu anlamda da yazara destek veriyorlar. mobil uygulama üzerinden içeriklerinin durumunu, talepleri, ödemelerini görüntüleyebiliyorsun ki bu büyük rahatlık oldu. iş hayatımda aldığım en iyi ilk karar istifa etmekse, ikincisi ise içerik bulutunda yazar olmak herhalde. helal olsun yapana, kurana, çalışana...
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap