5 entry daha
  • günümüzde 2000-3000 kelimelik bölümler halinde genelde amatör yazarlar tarafından internetten parça parça yayımlanan uzun romanlardır. her çeşit konu ve trope'yle ilgili light novel bulunabilir. anime ve manga dünyasına biraz aşina olanların sanabileceğinin aksine çoğu light novel japonya'dan değil, çin'den çıkmaktadır.

    çin light novellerinde en çok işlenen konu, kökeni tao'dan gelen; çin'in zengin kültüründen, tarihinden ve mitolojisinden fazlasıyla yararlanan cultivation (bu kelime çincedeki orjinal kelimesine anlam olarak yakın olan kendini bir tarım mahsulü gibi yetiştirmekten gelmektedir) temalı dövüş sanatlarıdır; bunlar tao büyülerini içerip içermemelerine göre wuxia ya da xuanhuan türlerine girerler. ana karakter tian'a (göklere) karşı gelerek ölümlü kaderini değiştirmeye ve ulaşabileceği en yüksek konuma ve güce ulaşmaya çalışır. cultivation türünde güç skalası çok geniştir, normal bir ölümlüden evrenleri tek parmağıyla yok edebilen tanrı üstü bir varlığa kadar çeşitlilik gösterir. çin'deki modern cultivation light novellerin geçmişi 100 yıl önceye kadar dayanmaktadır (konu ve antik yazılar tabiki de dahil değil). çinliler diğer türlerde pek fazla eser çıkarmamış olsalar da bu eserlerden bazıları gayet özgündür -özellikle de çinli olduklarını düşünürsek. örnek eserler; coiling dragon, i shall seal the heavens, martial god asura, martial world, warlock of the magus world, emperor’s domination, the desolate era, world of cultivation olarak gösterilebilir.

    kore (güney kore tabiki de) light novelleri çin light novellerine göre konu olarak biraz daha çeşitlidir, klişe miktarı daha azdır. kore light novellerinde en çok işlenen tema gaming, yani oyundur. bu temalı hikayeler genelde isekai ve level-up tropeleriyle süslenirler. kore light novellerinde arada çinlilerin wuxia ve xuanhuan türlerinin izleri görülebilir. kore light novelleri yaratıcılık açısından zaman zaman gayet üstün konumlara gelebilmektedirler. yakın zamana kadar kore light novelleri sayı olarak japon light novellerinin gerisindeydi ancak şimdi sayı olarak eskisinden daha denk gözükmektedirler. örnek eserler; the legendary moonlight sculptor, seoul station’s necromancer, everyone else is a returnee, reincarnator, breakers, ark, dragon maken war, dawnbringer* olarak gösterilebilir.

    japon light novelleri de çin light novellerine göre konu olarak biraz daha çeşitlidir. son zamanlarda popülerliğinden dolayı isekai tropesi japon light novellerinde en sık kullanılan temaya dönüşmüştür. eski japon light novellerinin sayısı daha azdır ama özgünlükleri daha yüksektir. japon light novellerinin diğer ülkelerdeki light novellere göre bariz farkı popülerleşmeleri taktirde çizgi animasyonlarının yapılabilmesidir. aslında pek çok tanınmış anime serisi light novellerinin adaptasyonudur ve bu günümüzde gayet sıklaşmıştır. çünkü light noveldeki başarısı serinin multimedyadaki başarısı için en uygun göstergedir. japon light novellerinde çin light novellerine göre daha daha az klişe olmasına rağmen yine de klişe miktarı az değildir. örnekler eser; mahouka koukou no rettousei (the ırregular at magic high school), re*, overlord, maoyuu maou yuusha, log horizon, monogatari series, toaru majutsu no ındex, high school dxd, owari no chronicle, rakudai kishi no eiyuutan, heavy object, koukaku no regios olarak gösterilebilir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap