16889 entry daha
  • kelimelerin etimolojik kökenlerini öğrenmeye ve araştırmaya meraklı biri olarak; "damacana" sözcüğünün hikayesi bir hayli ilgimi çekmişti.

    rivayete göre, 1347 yılında napoli'deki krallığından sürülen kraliçe jeanne, provence'a iltica etmek üzere yola çıkar. lâkin yolda şiddetli bir fırtınaya yakalanınca, günümüzde güneydoğu fransa'da côte d'azur bölgesinde yer alan saint-paul-en-forêt yakınlarındaki bir köyde camcılık işiyle uğraşan bir adamın kalesine sığınır.
    kraliçe, geceyi geçirdiği bu kalede adamın şişeleri nasıl yaptığını görmek ister. kraliçenin isteğini yerine getiren camcı, cam kamışına üflemesi ile yaklaşık 10 litre hacminde kocaman bir cam şişe meydana getirir. durum karşısında şaşkına dönen adam, şişeyi korumak için hasırla sarar ve bu şişeye kraliçenin anısına "kraliçe jeanne" (reine jeanne) adını koyar. dönemin hükümdarı ise kendisinden bu şişeye "lady jeanne" (dame-jeanne) ismini vermesini ister.

    böylece, o dönemden sonra üretilen bu büyük cam şişelerine dame-jeanne adı verilir. zamanla dame-jeanne kelimesi demijohn'a evrilir, oradan da dilimize "damacana" olarak geçer.
24874 entry daha
hesabın var mı? giriş yap