7 entry daha
  • baştan sona kadar ırkçılık dolu eserdir.... burada yazılanların hiçbiri eserin içeriğini yansıtmıyor. bir örnek vermek gerekirse yazar, "bir bektaşi tekkesinde mumlar nasıl söndürülür" diye başlık atmış eserine ama orada içkili geceleri ve cilveleşmeleri anlatıyor. eser tamamen bu şekilde oluşuyor. romanın bir kısmını okudum ve bunu anladım. tamamını okumaya gerek yok, zaman kaybından başka bir şey değil.

    edebiyat tarihi üstadı nihad sami banarlı da eser için şunları söylemiştir:

    "sanatkâr, nur baba isimli romanında, millî ve tarihî bir türk müessesesi olan bektaşi tekkesi’nin, türk medeniyeti tarihine yedi asır süresince yaptığı büyük hizmetleri asla dikkate almıyarak; bu tekkenin yalnız son çağlardaki bazı bozuk taraflarını bektaşiliğin kendisi zannedercesine bu teşekkülü şiddetle hırpalamıştır.

    türk milletinin serbest düşünceye ve yaratıcı tefekküre olan tarihi meylini, medresenin, hatta yüksek zümre tasavvufunun otoritesine rağmen, asırlarca, milli bir tefekkür sistemi halinde müesseseleştirerek yaşatan bektaşi tekkesi, türk dilini, türk musıkisini, milli nazım şekillerimizi, milli veznimizi velhasıl, tarihi ve an’anevi türk zevkini ve türk zekasını kendi hareketli bünyesinde nemalandırarak zamanımıza kadar ulaştıran bu harika teşekkül; daha kuruluşunun ilk çağlarında kadını, erkeği, san’atı ve serbest düşünceyi en medeni bir anlayışla bir araya toplayan bu ileri cemiyet; şerefli mazisi akla getirilmeden; yalnız son çağlardaki cismani aşk ve ihtiras sahnelerine bakılarak, bu eserde insafsızca örselenmiştir. nur baba, bektaşiliğin ancak kötü taraflarını belirten bu kuvvetli roman, adeta bir ‘münevver taassubu’ ile yazılmış bu canlı eser, hikaye san’atı bakımından güzel fakat asıl bektaşiliğin ne olduğunu bilenler için iç ezici üzücü bir kitaptır.

    yakup kadri, bazı nesirlerinde pirim diye andığı; san’atı ve tefekkürüne hayran olduğu yunus emre’nin de ilk mensupları arasında bulunduğu bu tarihi müesseseyi, öyle görülüyor ki, bir parçada bilmeyerek hırpalamıştır. böylelikle nur baba, hiçbir içtimai teşekkülün, tarihi incelenmeksizin, bir roman mevzusu yapılamayacağını göstermek bakımından, dikkate değer bir kitaptır."

    bu arada çoğu edebiyat kitabı bu konu hakkında yalan söylüyor ve kitabın konusu için bozulan tekkeleri anlatıyor, diyorlar. ama bu ucube eser; bektaşileri yerden yere vuran ırkçı bir eserdir.

    ektiğiniz nefret tohumları yüzünden çorum'da, maraş'ta katliamlar oldu; sivas'ta insanlar diri diri yakıldı... ne oldu mutlu oldunuz mu!..
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap