117 entry daha
  • 1) almancada hamburglu olan, hamburg şehrinden gelen anlamında kullanılan kelime
    2) bir yemek çeşidi

    ilk kez evde sıfırdan hamburger yaptım, harika oldu. yapmadan önce internetten epey araştırma yaptım, video falan izledim. en iyi hamburger nasıl yapılır diye. tarifimi paylaşayım.

    öncelikle ekmeği hazır almak istemedim. ekmeğini de kendim yaptım. şu entrydeki ekmek tarifini kullandım (#48701609)

    yalnız bu tarife göre yapınca ekmek biraz poğaça gibi oluyor. ben çok sevdim bu tarifi, bana kalırsa böylesi daha güzel ama herkes poğaça gibi olan hamburger ekmeğini sevmeyebilir. uyarayım dedim. yine de denemeye değer bir kere. eğer severseniz bu ekmekten yaparsınız, sevmezseniz de hazır bir ekmek alırsınız. fakat bence ekmeğini de kendin yapmak çok daha güzel oluyor. daha da sağlıklı üstelik.

    hamburgerin içine gelelim. bundan sonrasını madde madde yazayım;

    - başlıkta zilyon kez belirtildiği üzere, hamburger köftesi için kullanılacak et %20-%25 civarında bir yağ oranına sahip olmalı. dana gerdan bunun için gayet iyi bir seçim.

    hazır çekilmiş kıyma kullanılmamalı, taze çektirin.

    - eğer dışarıda yedikleriniz gibi güzel bir hamburger istiyorsanız kıymayı *yoğurmayın* ve içerisine hiçbir baharat *katmayın* eğer baharat katarsanız ondan normal köfte olur hamburger köftesi değil.

    yapacağınız şey şu: kıymayı yoğurmadan, elinizde nazikçe yuvarlayarak bir top haline getireceksiniz. sonra da bastırıp düzleştireceksiniz. kesinlikle yoğurma yok. hatta yoğrulmaması için nazik davranın yuvarlarken.

    şekil verdikten sonra elimizde yaklaşık 1.5 ila 2 cm kalınlığında bir köfte olacak. içerisine de hiçbir şey katmadık dikkat ederseniz.

    - bu köfteleri bir tabağa/tepsiye dizin. üzerine bolca tuz ve karabiber dökün. tavsiyem iri taneli öğütülmüş karabiber kullanmanız, öylesi daha lezzetli olur.

    sonra köfteleri ters çevirip aynı işlemi tekrar uygulayın. bolca tuz ve karabiber dökün.

    bu esnada "çok fazla tuz dökmüyor muyuz" sorusu gelmesin aklınıza, o tuzun yarısı tavada kalıyor zaten. maksat köftenin çıtır çıtır olmasını sağlamak. tuzu köftenin içerisine katmadık, böylece etin suyunu koruduk.

    - yağı demir döküm tavada kızdırın. orta ateşe getirin. çok yüksek ateşe ihtiyacımız yok.

    köfteleri tavaya dizmeden önce dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var: köftelerin küçülüp top gibi olmasını istemiyoruz. malum hamburger köftesi olacak bu. dolayısıyla her köfteyi tavaya koymadan önce ortasına parmağınızla bastırıp bir çukur açın. köfteyi delmeyin, sadece çukur açın. böylece köfteleriniz düz kalacaktır.

    başka bir yöntem ise(ben denemedim) köftelerin ortasına kürdanla ufak delik açmak. bunu da bir yerde okudum, ben ortasına parmakla bastırmayı tavsiye ediyorum.

    - köfteleri tavaya dizdik. yaklaşık 3.5 ila 4 dk hiç çevirmememiz gerekiyor. iki yüzü için de ideal pişme süresi bu. eğer ateşi doğru ayarladıysanız, bu süre sonunda köfteyi çevirdiğinizde harika gözükecek. eğer fazla açtıysanız köfteleri çevirdiğinizde muhtemelen bir yüzü komple yanmış olacak ve en sonunda içi pişmemiş olacak. eğer az açtıysanız da yüzü hiç kızarmamış olacak.

    etlerin kenarları kahverengileşmeye başlayınca, yaklaşık 3.5 ila 4 dk sonra yani, kesinlikle *çatal kullanmadan* bir spatula yardımıyla çeviriyoruz. eğer ateşi doğru ayarlamışsanız harika bir görüntüsü olacak köftelerinizin.

    - köftelerin pişmesine az kala, yani tahmini 2.5 ila 3 dk sonra, köftelerin üzerine peynirlerinizi koyun.

    kesinlikle kaşar peyniri tavsiye etmiyorum. en uygunu cheddar peyniri, fakat gerçek cheddar peyniri bulmak elbette çok zor, bulunsa bile çok pahalı. o yüzden markette satılan burger peynirlerinden kullanın.

    - köfteler pişince tabağa alın. tavaya ekmeklerin iç yüzünü dizin. kızarsın biraz. bunu yapmamız gerekiyor, çünkü o ekmeklerin iç yüzü kızarmazsa hamburgerin içteki malzemesini tutmuyor, parçalanıyor. eğer kızartırsanız hem tadı daha güzel olacaktır, hem de ekmek dağılmayacaktır, içteki malzemeleri tutacaktır. ayrıca etin suyu da ekmeğe geçmeyecektir.

    - geldik en son aşamaya. içine allah ne verdiyse koyun. tamamen size kalmış. fakat eğer marul, domates, soğan falan koymayı düşünüyorsanız tavsiyem bunları en alta koyun. köfteyi doğru pişirdiyseniz ve içerisindeki suyu kaybetmemişse her ısırdığınızda etin suyu aşağıdaki marul-domates-soğan üçlüsüne akıyor. öyle daha lezzetli kanımca.

    ben soğan(çiğ), marul, domates turşu koydum. gayet güzel oldu. ekmeğin tabanına acı sos veya mayonez de sürülebilir. ya da direkt ekmeğin arasına köfteyi koyun yiyin. burası tamamen size kalmış yani.

    afiyet olsun
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap