2426 entry daha
  • (bkz: afacan beşler)

    enid blytonun yazmış olduğu, çocukluğumun en değerli parçalarından biri olan, 21 kitaplık bir seridir afacan beşler. julian, dick ve anne isimli üç kardeşin kuzenleri george (georgina) ve george'un köpeği timothy ile olan maceralarını konu alır. bu maceralar bazen bir adada, bazen tarihi bir köşkte bazense karavanlarla yapılan yol seyahatlerinde gerçekleşir. okurken her ne kadar fark etmesem de, aslında bu karakterler 10-12 yaşlarında bebelerdir.

    yaşıtı kuzeni olmayan çocukların çok kıskandığıdır aynı zamanda. nice çocuk vardır ki, sıkış tepiş şehirlerden ve apartman dairelerinden, akşam saati pencerenin önüne geçip, bir yandan da dışarıyı izleyerek okumuştur bu kitapları, batan güneşin sarı ışığında, onların macerası değil de kendi macerasıymış gibi heyecanlanarak...

    üstünden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen hala bazı şeyler aklımdadır. bazı sorular da vardır aslında.

    1) serideki zaman algısı: zaman yavaş akıyor ya da hiç akmıyor olsa gerek. seriyi her ne kadar bitirememiş olsam da, 16. kitaba gelmiş olmama rağmen, karakterlerin büyümelerinden hiç bahsetmiyor gibi hatırlıyorum. oysa ki her kitap yaz, semester, christmas tatilinde falan geçip bir önceki kitapla bağlanıyordu sanki?

    2) seriyi bitirmiş olanlar serinin nasıl sonlandığı konusunda yeşillendirirler mi acaba? ben enid blyton olsam spesifik bir olay ya da büyümüş karakterler bitirmezdim herhalde.

    3) şu an düşününce aklıma hep julian'ın çok bilmiş tavırları, anne'in de hanım hanımcık- piremses tavırları geliyor aslında. ama george gibi bir karakterin varlığının kesinlikle julian ve anne karakterleriyle birlikte taşınan cinsiyet rollerinin kırılmasında çok etkili olduğunu düşünüyorum. çünkü serinin en kuul ve güçlü karakteri tartışmasız george idi.

    4) quentin amca da havalı bir karakterimizdir. severiz.

    dediğim gibi, serinin son kitaplarında neler olmaktadır merak etmekteyim. yeşili bekliyorum.
2453 entry daha
hesabın var mı? giriş yap